Életmód
Nagy ünnepi ételválasztó

De mi a helyzet az eddig könnyen emészthetőnek hitt gyümölcsökkel, például az almával. A táplálkozásszakértő szerint jobb, ha vigyázunk vele, főleg, ha nyersen fogyasztjuk. Nem véletlenül javasolják betegeknek, csecsemőknek megfőzve, kompót formájában.
Régóta tudjuk, hogy az élelmiszerek közül vigyáznunk kell a nehéz, zsíros és csípős ételekkel, a babbal, a lencsével, a karfiollal, vagy a brokkolival, mert az ebből készült ételek sokak számára hasi problémákat okozhatnak. Azt azonban kevesebben tudják, hogy rendkívül puffasztó étel a pizza, a fagyasztott és készételek, mert sok szénhidrátot és zsírt tartalmaznak. De vegyük sorra azokat az élelmiszereket, amikről nem is gondoltuk volna, hogy bajt okoznak. A hasi problémákat azonban minden esetben elkerülhetjük, ha nem eszünk ilyen ételekből, egyszerre keveset eszünk, és elegendő vizet fogyasztunk.

Gomba
A gombát sok dietetikus javasolja, mert alacsony a szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalma, ugyanakkor B-vitaminokban és rostban gazdag. Egyik szénhidrát tartalmú alkotóeleme azonban okozhat egyesekben allergiát. Ha a gomba első sötét főzőlevét leöntjük, valamelyest megmenekülhetünk a kellemetlen utóhatástól.
Tej
A tejet kisgyerek is kapják, viszont egyre többen érzékenyek a benne lévő laktózra, ezért sok dietetikus nem javasolja a fogyasztását. Előfordul, hogy már csontépítő kalcium tartalmát is vitatják. Aki érzékeny rá és kellemetlen tüneteket tapasztal fogyasztása után, az mindenképp kerülje. Helyette próbálja ki a szója-, rizs-, vagy a kókusztejet.
Búza
Sokan nem tudják, hogy a búzából készülő kenyér is puffaszt. Van, aki egy szerelt kenyér elfogyasztása után úgy érzi, mintha egy kő lenne a gyomrában. Ebben az esetben válasszuk a teljes kiőrlésű gabonákból készülő pékárut, vagy azokat a termékeket keressük a pékség polcain, melyek mandula, vagy kókusz lisztből készülnek.
Alma
A benne lévő cukor miatt sok egészségesnek tartott gyümölcs, például az alma is lehet puffasztó. A The Huffington Post dietetikusa azt tanácsolja, hogy az almát és társait, szilva, banán, szőlő, próbáljuk inkább sütve, például cukorban szegény süteményekben, vagy kompótként fogyasztani.

Brokkoli, hagyma
A brokkoliban lévő cukorféleség emésztése során gáz szabadul fel, ami könnyen feszítő érzést idézhet elő. De a hagyma és az articsóka fruktóztartalma, a spárga, a kelbimbó valamint a káposzta rafinóztartalma egyébként is nagyobb mértékű gázképződést okoz más ételekhez képest.
Bab, lencse
A bab és a lencse külső héja az ember számára emészthetetlen keményítőt, valamint cukrot tartalmaz. Ha pedig finomított élelmiszerekkel együtt fogyasztjuk ezeket a főzelékféléket, akkor még nagyobb kihívás elé állítjuk szervezetünket. Segít, ha a babot éjszakára beáztatjuk, és elkészítése alatt addig öntjük le a főzőlevét, míg világos nem lesz.