Életmód

Nagy ünnepi ételválasztó

A legtöbb családban már gyerekkorban elmondják a szülők, mit szabad ennünk gond nélkül, és mivel kell vigyázzunk, ha nem akarunk bajt magunknak. Így szinte mindenki tudja, hogy a szénsavas italok, az ételek közül a bab, a lencse puffasztó hatású lehet.

Nagy ünnepi ételválasztó
A háziasszonyoknak nehéz a dolga vásárláskor, mert azt is tudniuk kell, melyik zöldség, gyümölcs, vagy más élelmiszer okoz emésztési zavarokat.
Fotó: AFP

De mi a helyzet az eddig könnyen emészthetőnek hitt gyümölcsökkel, például az almával. A táplálkozásszakértő szerint jobb, ha vigyázunk vele, főleg, ha nyersen fogyasztjuk. Nem véletlenül javasolják betegeknek, csecsemőknek megfőzve, kompót formájában.

Régóta tudjuk, hogy az élelmiszerek közül vigyáznunk kell a nehéz, zsíros és csípős ételekkel, a babbal, a lencsével, a karfiollal, vagy a brokkolival, mert az ebből készült ételek sokak számára hasi problémákat okozhatnak. Azt azonban kevesebben tudják, hogy rendkívül puffasztó étel a pizza, a fagyasztott és készételek, mert sok szénhidrátot és zsírt tartalmaznak. De vegyük sorra azokat az élelmiszereket, amikről nem is gondoltuk volna, hogy bajt okoznak. A hasi problémákat azonban minden esetben elkerülhetjük, ha nem eszünk ilyen ételekből, egyszerre keveset eszünk, és elegendő vizet fogyasztunk.

Kevesen gondolnák, hogy a pizza nem csak azért veszélyes, mert hizlal, de a rajta lévő gomba puffadást is okozhat az arra érzékenyeknél.
Kevesen gondolnák, hogy a pizza nem csak azért veszélyes, mert hízlal, de a rajta lévő gomba puffadást is okozhat az arra érzékenyeknél
Forrás: AFP

Gomba

A gombát sok dietetikus javasolja, mert alacsony a szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalma, ugyanakkor B-vitaminokban és rostban gazdag. Egyik szénhidrát tartalmú alkotóeleme azonban okozhat egyesekben allergiát. Ha a gomba első sötét főzőlevét leöntjük, valamelyest megmenekülhetünk a kellemetlen utóhatástól.

Tej

A tejet kisgyerek is kapják, viszont egyre többen érzékenyek a benne lévő laktózra, ezért sok dietetikus nem javasolja a fogyasztását. Előfordul, hogy már csontépítő kalcium tartalmát is vitatják. Aki érzékeny rá és kellemetlen tüneteket tapasztal fogyasztása után, az mindenképp kerülje. Helyette próbálja ki a szója-, rizs-, vagy a kókusztejet.

Búza

Sokan nem tudják, hogy a búzából készülő kenyér is puffaszt. Van, aki egy szerelt kenyér elfogyasztása után úgy érzi, mintha egy kő lenne a gyomrában. Ebben az esetben válasszuk a teljes kiőrlésű gabonákból készülő pékárut, vagy azokat a termékeket keressük a pékség polcain, melyek mandula, vagy kókusz lisztből készülnek.

Alma

A benne lévő cukor miatt sok egészségesnek tartott gyümölcs, például az alma is lehet puffasztó. A The Huffington Post dietetikusa azt tanácsolja, hogy az almát és társait, szilva, banán, szőlő, próbáljuk inkább sütve, például cukorban szegény süteményekben, vagy kompótként fogyasztani.

Az alma nyersen veszélyes lehet egyesekre, de megsütve, vagy kompótként mindenki fogyaszthatja.
Az alma nyersen veszélyes lehet egyesekre, de megsütve, vagy kompótként mindenki fogyaszthatja.
Forrás: AFP

Brokkoli, hagyma

A brokkoliban lévő cukorféleség emésztése során gáz szabadul fel, ami könnyen feszítő érzést idézhet elő. De a hagyma és az articsóka fruktóztartalma, a spárga, a kelbimbó valamint a káposzta rafinóztartalma egyébként is nagyobb mértékű gázképződést okoz más ételekhez képest.

Bab, lencse

A bab és a lencse külső héja az ember számára emészthetetlen keményítőt, valamint cukrot tartalmaz. Ha pedig finomított élelmiszerekkel együtt fogyasztjuk ezeket a főzelékféléket, akkor még nagyobb kihívás elé állítjuk szervezetünket. Segít, ha a babot éjszakára beáztatjuk, és elkészítése alatt addig öntjük le a főzőlevét, míg világos nem lesz.

Kapcsolódó írásaink