Életmód
Három húsvéti élelmiszerrel visszafordítható a 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegséget felnőttkori diabétesznek is hívják, mert gyakran az évek során alakul ki a kalóriában gazdag étrend és a mozgásszegény életmód következtében. Civilizációs betegségnek is tartják, a WHO adatai alapján a diabétesszel élők száma 1980-tól 2014-ig 108 millióról 422 millióra nőtt a világon – adta hírül a Daily Express.
Tünetei eleinte csak kellemetlenek, végül azonban a páciensnek megváltozhat a teljes anyagcseréje. Előbb a vízháztartás borulhat föl, ami gyakori szomjúságot és sűrűbb vizeletürítést eredményez. Súlyosabb esetekben azonban már az anyagcsere és keringés is veszélybe kerülhet. Szem és veseproblémákat okozhat, utóbbi akár életveszélyes állapothoz is vezethet. A veseelégtelenség súlyos esetben a láb üszkösödését okozhatja, ami amputációval járhat.
A 2-es típusú cukorbetegség ellen harcolni főleg a testsúly csökkentésével, mozgással, és a zsírszegény étrenddel lehet. Sok zöldséget, gyümölcsöt kell enni, de egyes esetekben a tészta is megengedett. A kutatók szerint a három élelmiszer, a tojás, fokhagyma, és fahéj fogyasztásával a kóros állapot akár vissza is fordítható.
Tojás
Az angol állami egészségügyi intézet tudományos kísérletében azt figyelték meg, hogy azok a páciensek, akik napi két darab főtt tojást fogyasztottak a fehérjedús diéta részeként, azoknak rövid idő alatt drasztikusan lecsökkent a vércukor szintjük. A tojás a fehérjén kívül sok vitamint, és ásványi anyagot tartalmaz, de van, amire elkészítésekor vigyázni kell. Szerintük nem veszélyes a tojás, napi adagját így meg sem határozták. Kerülni kell azonban a sok só, zsír, vaj, vagy zsíros tej hozzáadását. Helyettük az alacsony zsírtartalmú változatukat javasolják.

Fokhagyma
Jótékony hatása már a keringési betegségek esetében is előtérbe került. Az angol kutatás bebizonyította, hogy csökkenti a gyulladást a szervezetben, a rossz koleszterint és a vércukor szintet is. A 2-es típusú cukorbetegség gyakran párosul magas vérnyomással. A fokhagyma ezen is segít. Húsvét környékén érdemes egy kicsit többet használni belőle. Feldobja a salátákat, a húsételeket, és a sovány krémeket, például a görög ételkülönlegességet, a dzadzikit.

Fahéj
Több tudományos munka is bizonyítja, hogy a fahéj csökkenti a vércukor szintet és növeli a szervezet inzulinra való érzékenységét. Ez azon alapszik, hogy a fahéj étkezés után csökkenti a véráramba jutó glükóz mennyiségét, azaz lassítja a szénhidrátok lebomlását. Ezt egy vegyülettel éri el, melynek inzulinszerű hatása van a sejtekre. A kutatók három hónapon át figyelték a fahéjat fogyasztó pácienseket. Az ő vérükben a glükóz több, mint tíz százalékkal esett vissza a fahéjat nem fogyasztó kontrollcsoportéhoz képest. Húsvét környékén sokféle aprósütemény kerül az asztalra, érdemes most egy fahéjjal készülő típusát választani.
