Életmód

A nagy farmer-útmutató: segít a stylist, hogy a legjobbat vegye

Hiába divat a farmer több évtizede, sok nő nem tudja, milyen szabású, hosszúságú farmer illik neki. A legtöbben tanácstalanul állnak az üzlet tükre előtt, mert képtelenek választani. Van, akinek jól áll a skinny, azaz a szűk fazon, de van, akin csak a répa, a cigaretta, magas derekú, vagy az egyenesszárú nadrág mutat jól. A divatguruk hatféle női alkatot különböztetnek meg farmerviselés szempontjából. Más szabásvonal áll jól a 8-as, az X, a H az A, a O és a V alkatú nőknek.

A nagy farmer-útmutató: segít a stylist, hogy a legjobbat vegye
Az idei farmerdivat sokkal lazább, mint az eddigi lassan kimegy a divatból a túl szűk fazon, a skinny
Fotó: AFP / Mehdi Taamallah

Sok nő ért abban egyet, hogy minden tavasszal új farmer kell. A tavalyi vagy kiment a divatból, vagy az alakunk változott meg, akár egy év alatt, ezért is jönne jól egy újabb darab. Ekkor állunk tanácstalanul az üzletben, nem tudjuk, hogy melyik fazont válasszuk. A jó hír az, hogy mindenkin jól mutat a farmer, csak ki kell választanai az alkatunkhoz legjobban illő  szabásvonalat.

8 alkat

„Ez az egyik legszerencsésebb alkat, mert ezeknek a nőknek nem csak vékony a derekuk, de formás a fenekük, és a felsőtestük is arányos” – tudatta az Elle magazinnal Sonia Monteiro stylist.

„Ez a legnőiesebb típus, és igazából azt vesz fel, amit csak akar. Sokszor azonban nem magasak. Hogy megnyújtsuk a hatást, magas derekú nadrág viselése ajánlott. De jól áll nekik az egyenes, a cigaretta-, és a bokafazon is.”

X alkat

Hasonlóan néz ki a 8-as alkatú nőtípushoz, csak formái nem annyira teltek, hangsúlyosak. Ugyanúgy hordhatja bármelyik nadrágtípust, a lényeg, hogy inkább az alul bővebb, magas derekúakat válassza jó alakja hangsúlyozására. Ezért nyugodtan hordhat hozzá akár övet is. Ha nem elég magas a hölgy, akkor kerülnie kell a rövidebb fazonokat, mert elvágják a sziluettet.

Az X típusú nőknek szinte minden szabásvonalú nadrág jól áll.
Az X típusú nőknek szinte minden szabásvonalú nadrág jól áll.
Forrás: AFP / Oscar Gonzalez


A alkat

Ez az egyik legelterjedtebb női alkat, ami annyit jelent, a vállak nem szélesek, viszont a csípő teltebb. Az ő esetükben szintén hangsúlyozni kell a derekat, tehát válasszák a magas derekú nadrágot. Hogy magasabbnak látszódjanak, hordhatják a bővebb, a fiús, „boyfriend”, vagy trapéz nadrágokat. Semmi esetre se válasszák a csípőfazont, mert nagyítja a csípőt, feneket, és elvágja az alakot.

H alkat

Ez egy nagyon jó típus, egyetlen gond van vele, hogy az ilyen alkatú nőknek nem vékony a derekuk. Emiatt sokan bánkódnak, mert fiúsnak tartják magukat. De semmi ok az aggodalomra, egy kis trükkel javíthatunk az összhatáson.

„Nekik ajánlott a csípőfazon, mert ezzel elterelhetjük a figyelmet a derékról„ - javasolja a szakember.

„A szűk, és az egyenes szabás viszont jól áll nekik, mert nyújtja az alakot. A répaszabású, és a rövidebb nadrág azonban hangsúlyozza a csípőt, így ezt is felvehetik. De semmi esetre sem ajánlanám nekik a magas derekú farmert, mert kihangsúlyozza fiús alkatukat.”

A H típusú nőknek nincs vékony derekuk, ezért  szívesen vesznek fel csípő fazont.
A H típusú nőknek nincs vékony derekuk, ezért szívesen vesznek fel csípő fazont.
Forrás: AFP / Oscar Gonzalez

V alkat

Az ilyen típusú nők, lányok sportos alakúak, a csípőjük keskeny, viszont a válluk elég széles. Mivel nekik sincs vékony derekuk, ők is inkább a csípőfazont válasszák. Nekik is jobban áll az egyenes, vagy a lent bővebb farmer, mert optikailag alul szélesíti az alakot. Ha lehet, magas sarkú cipővel hordják a nadrágot.

O alkat

A telt, nőies alkatú nők is nyugodtan hordhatják a divatos farmereket. A válluk ugyan nem széles, és a derekuk sem vékony, trükkökkel azonban ezeket a hiányosságokat is jól lehet ellensúlyozni. Hordhatják az egyenes, vagy kissé bővülő fazont. A magasabb derekú, fenn lazább „chino” nadrággal meg lehet nyújtani az alakot, és hangsúlyozni lehet a nőiességüket. De jól áll nekik a cigarettavonal, viszont tilos nekik a túl rövid, vagy csípőnadrág.

Az O alkatú nők vékonyabbnak néznek ki, ha a nadrág csípő része lazább szabásvonalú.
Az O alkatú nők vékonyabbnak néznek ki, ha a nadrág csípő része lazább szabásvonalú.
Forrás: AFP / Oscar Gonzalez

Kapcsolódó írásaink