Életmód

A tépett bob, azaz a shag az idei év legmenőbb frizurája

Laza, félhosszú, hullámos haj az idei frizuradivat, a rossz hír az, hogy pontos, lépcsőzetes vágás nélkül mit sem ér. A jó hír viszont az, hogy ez a frizura korra nemre való tekintet nélkül, sőt még arctípustól függetlenül is szinte mindenkinek jól áll.

A tépett bob, azaz a shag az idei év legmenőbb frizurája
Halle Berry a napokban egy filmes rendezvényen mutatta meg Las Vegasban legújabb frizuráját.
Fotó: AFP / IPA

A legszerencsésebbek azok, akik mindezt természetes hullámos hajzuhatagukkal tudják elérni úgy, hogy fodrásznak hajukhoz szinte hozzá sem kell nyúlnia. Még szebb, és vadabb lehet az összhatás, ha a színekkel is játszunk. A szélfútta stílusnak ugyanis nagyon jót tesz, ha olyan lesz, mintha a nap, vagy a sós tengervíz is megszívta volna egy kicsit. A merészebbek választhatják a wet-lookot, azaz lefújhatják olyan spray-vel, mely vizes hatást kölcsönöz a hajnak. Az idén hajdivatszín sincs, a frizura minden árnyalatban menő.

Nagy előnye, hogy a nők által nem túl kedvelt, "lenövesztős" átmeneti, azaz félhosszú hajból a legjobb. Létezik ugyan hosszú és rövid változata is, a legmutatósabb formája azonban az átmeneti, azaz a félhosszú hajból készíthető. Hordható frufuval, vagy középen elválasztva. Bár sok évig tartotta magát, az idén már nem divat az aszimmetrikus, arcba borulós haj, vagy az oldalt elválasztás.

Az idén a nagyon nőies, természetes hullámos haj a divat.
Az idén a nagyon nőies, természetes hullámos haj a divat.
Forrás: Pinterest

2019-ben egyébként visszatér, újra divat lesz a hippi stílus, és nem csak az évforduló miatt. Már évek óta próbál utat törni magának a 70-es, 80-as években kedvelt trapéznadrág, de csak az idén látható a bővebb fazonokból kínálat az üzletekben. Ehhez a stílushoz passzol az új frizura-módi, amit még csak nagyon kevesen hordanak. Ennek oka, hogy akár hosszabb, akár rövidebb változatát kérjük a fodrásztól, annak igen munkaigényes a vágása.

A frizura karaktere ugyanis a „szabályosan zilált”, azaz szélfútta stílus, melyet nem könnyű elkészíteni. A lépcsőzetes, és más vágási technikák variálásával lehet elérni, és ez nem épp a fodrászok kedvence. Sokak szerint a legjobban akkor sikerül a vágás, amikor úgy nézünk ki, mintha most keltünk volna ki az ágyból.

Ilyen hajat hord az Oscar-díjas színésznő, Halle Berry és a tízszeres Grammy-díjas pop-country énekesnő, Taylor Swift. Nemrég a Victoria’s Secret modelljei is ilyen frizurával vonultak végig a kifutón.

Az amerikai country énekesnőnek, Taylor Swiftnek jó ideje ez a kedvenc hajviselete.
Az amerikai country énekesnőnek, Taylor Swiftnek jó ideje ez a kedvenc hajviselete.
Forrás: Pinterest

A frizura angol neve sok egyéb jelentésén túl utal bolyhos subaszőnyegre, és pulikutyára is. Viselőik hasonlóan néznek ki, főleg, ha a frufrus változatot választják, melynél a haj függönyszerűen omlik a homlokra.

Nagyon szerencsés az, akinek dús, és hullámos a haja, mert azt a fodrász „büntetlenül” vághatja, ritkíthatja. A frizura nehézsége éppen ebben rejlik. Úgy kell vágni, hogy közben hosszan meg kell hagyni a játékos tincseket. Ügyes fodrász ritka hajból is el tudja készíteni, de ebben az esetben óvatosan kell bánnia a vágással.

Kapcsolódó írásaink

Elvesztett éden

ĀSilviu Purcărete ismét a Nemzetiben rendezett: a Meggyeskertben csodálatos látványvilágú, ízig-vérig csehovi hangulatot teremt – Udvaros Dorottya és Trill Zsolt remekel a darabban