Életmód

Melanomás betegekre veszélyes lehet a probiotikum

A vizsgálat eredménye a kutatók számára is meglepő volt, akik arra voltak kíváncsiak, hogy hasznos baktériumok adásával, azaz a bélflóra javításával javulnak-e a betegek gyógyulási esélyei. A betegek közel felének adtak élőflórás táplálékkiegészítőt, nagy meglepetésükre hetven százalékuknál romlottak az életkilátások a probiotikum szedése után. 

Melanomás betegekre veszélyes lehet a probiotikum
A hasznos baktériumok gátolhatják a rákos betegek gyógyulását.
Fotó: gutmicrobiotaforhealth.com

A kutatók a betegeket egy forradalmian új immunterápiának vetették alá, miután kiderült, az ilyen kezeléssel nagy mértékben csökkenthető a melanomás páciensek halálozási aránya. Egy san franciscoi kutatócsoport a terápia mellé a betegek negyven százalékának élőflórás termékeket is adott.

A végén az derült ki, hogy a melanomás betegekre kifejezetten rosszul hatnak az élőflórás táplálékkiegészítők. Nem csak nagyban gátolták gyógyulási folyamataikat, de az életkilátásaikat is rontották. Az amerikai Parker Intézet új eredményét egyelőre orvosi körökben is nehezen fogadják el.

Már csak azért is, mert a probiotikumokat eddig hasznos, azaz „jó” baktériumokként tartottuk számon. Antibiotikumos kúra alatt is javallott az élőflóra szedése, vagy az ilyen baktériumokat tartalmazó joghurt, vagy tejföl fogyasztása, mert pótolják az antibiotikumok által elpusztított hasznos baktériumokat. Arról is sokat hallottunk, hogy több betegségre is csodaszerként hat. Egyes feltételezések szerint a túlsúly kezelésétől kezdve a mentális problémákig szinte mindenre jó.

A joghurt fogyasztása továbbra is javasolt az egészséges emberek esetében, de káros lehet a melanomás betegek számára
A joghurt fogyasztása továbbra is javasolt az egészséges emberek esetében, de káros lehet a melanomás betegek számára
Forrás: Pixabay

Tavaly lehetett először arról hallani arról, hogy kevés a bizonyíték a probiotikum szedés jótékony hatására. Több, egymástól független kutatás is bizonyította, hogy a jótékony baktériumokat tartalmazó táplálékkiegészítők fogyasztásának szinte alig van hatása a szervezetre.

Az amerikai Parker Intézet most azt állapította meg, hogy a melanomás betegekre kifejezetten rosszul hatnak az élőflórás táplálékkiegészítők.

„Amikor először beszéltünk róla, több helyen megmosolyogtak bennünket. Pedig mondhatom, élet halál kérdéséről van szó – tudatta a Daily Maillel a kutatás vezetője, Dr. Christine Spencer.

„A betegeink 70 százaléka reagált rosszul a probiotikumos kezelésre. Mindez nem azt jelenti, hogy egészséges emberekre káros, bizonyított tény, hogy sok betegség, például bélbetegségek, hasmenés, vagy antibiotikumos kúra esetén hasznos lehet.

Antibiotikum kúra, hasmenés, vagy bélbetegségek esetén hasznos lehet az élőflórás táplálékkiegészítők szedése.
Antibiotikum kúra, hasmenés, vagy bélbetegségek esetén hasznos lehet az élőflórás táplálékkiegészítők szedése
Forrás: Pixabay

A kutatók újabb bizonyítékot találtak arra, hogy igen szoros kapcsolat van a páciens immunrendszere és bélflórája között. Az új immunterápia azon alapszik, hogy a betegségek leküzdésében fontos szerepet játszó T-limfocitáknak vagy T-sejteknek óriási szerepe van akár a rák leküzdésében is.

„Már a táplálkozás megváltoztatásával is nagy eredményeket érhetünk el” - folytatta az immunológus professzor.

„Rostokban gazdag ételek fogyasztásával sokat javíthatunk immunrendszerünkön. A vizsgált pácienseink közül, akik több zöldséget, gyümölcsöt ettek, sokkal hamarabb reagáltak az immunterápiánkra, és a daganatuk hamarabb kezdett zsugorodni”

Ismét bebizonyosodott, hogy egészségünk nagyon is függ attól, hogy mit eszünk. Már több kutatás is bizonyította, hogy rákot idézhet elő a rostban szegény, zsíros táplálkozás.

De hiába javasolják az orvosok a rostban gazdag táplálékok fogyasztását, nagyon kevesen tartják be, és inkább a hamburgerek, és egyéb zsíros és készételek mellett döntenek.

Oldódó rostban gazdag ételek a száraz bab, zab, zabkorpa, rizskorpa, árpa, citrusfélék, alma, eper, borsó és burgonya.

A rák ellen is védhet a rostban gazdag táplálkozás.
A rák ellen is védhet a rostban gazdag táplálkozás.
Forrás: Pixabay

Nagy mennyiségű nem oldódó rostot tartalmazó élelmiszerek a búzakorpa, teljes értékű gabonák, magvak, valamint sok gyümölcs és zöldség.

Kapcsolódó írásaink