Életmód

Hat óránál többet nem szabad ülni egy nap

Veszélyes a napi hat óránál tovább tartó ülés, nem rég kiderült, hogy évi hetvenezer halálesettel hozható összefüggésbe. Az Egyesült Királyságban ezért sokan már csak „álló” irodákban keresnek állást, ahol az asztalokat állítható állványokkal helyettesítik

Hat óránál többet nem szabad ülni egy nap
Az ülőmunka sok fájdalmat okoz, de emeli a szívroham, felnőttkori cukorbetegség és egyes rákfajták, közük a vastagbélrák kockázatát.
Fotó: Wikipedia

A mozgásszegény életmód nem csak azért veszélyes, mert emeli a szívroham, felnőttkori cukorbetegség és egyes rákfajták, közük a vastagbélrák kockázatát. A kutatók aggasztónak tartják, hogy tíz haláleset közül egy az ülés miatt van.

A napi hat óránál tovább tartó ülés tönkreteszi a gerincet, ami nem csak azért gond, mert erős fájdalmakat okoz. Az ülés miatt szétcsúszott deréktáji és hátközépi csigolyákat egy csontkovács sokszor csak hónapok hosszú munkájával tudja helyretenni.

A hátfájást sokszor csak hónaok múlva tudja megszüntetni a masszőr, vagy a csontkovács.
A hátfájást sokszor csak hónapok múlva tudja megszüntetni a masszőr, vagy a csontkovács.
Forrás: Wikipedia

Azt is kevesen tudják, hogy a hasi zsírfelesleg sokszor nem is a felszedett kilók miatt látszik még többnek. Ha többet állunk, és nyújtunk, az eldeformálódott csigolyacsontok fogozatosan a helyükre kerülnek, így a has is laposabb lesz.

Nem rég az Apple vezére, Tim Cook is elismerte, mennyire veszélyes a sok ülés, a mozgásszegény életmód. Azt is ki merte mondani, hogy az ülés az új rák.

A téma nem véletlenül került szóba. A cégóriás okosóráját népszerűsítő konferencián emelték ki, hogy az intelligens óra azért nagyon hasznos, mert figyelmezteti használóját, ideje mozogni.

Az is itt derült ki, hogy az Apple-nél egész óra előtt tíz perccel, szinte parancsszóra mindenki felpattan a székéből, és sétálni, vagy tornázni kezd.

Sajnos sokan még mindig nem teszik ezt. A legtöbben reggel autóval mennek az irodáig, leülnek az íróasztalhoz, majd autóval mennek haza. Ezután irány a kanapé, amin lazítanak, tévéznek.

Az Egyesült Államokban a Mayo klinika professzora, Dr. James Levine próbált az áldatlan állapoton segíteni azzal, hogy kifejlesztette a gyaloglógéppel kombinált íróasztalt. Ehhez egyelőre sok helyen csak a cégvezetők juthatnak hozzá, de például a minneapolisi North Memorial kórházban az irodai munkatársak körében már elkezdték bevezetni az "álló asztalokat", pontosabban az állítható magasságú állványokat.

A gyaloglógéppel kombinált íróasztalt az amerikai Mayo klinika professzora, Dr. James Levine találta fel.
A gyaloglógéppel kombinált íróasztalt egyre többen használják.
Forrás: Wikipedia

Az eredeti íróasztalt sem vitték ki az irodából. Ha valakinek úgy kényelmesebb, akár le is ülhet, de már a megbeszéléseket is inkább állva tartják, így azok jobban hasonlítanak egy állófogadáshoz.

Szerencsére már itthon is vannak olyan „alternatív” irodák, ahol a dolgozók felfújható óriáslabdán ülnek. Az ülés ez esetben ugyan megmaradt, de a labda ringó mozgása valamennyire tehermentesíti a deréktáji csigolyákat.

 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom