Egészség

Ez az ősi gyógynövény segíthet a cukorbetegeknek

Az oxidatív stresszről korábban már megállapították, hogy mikroszkopikus gyulladásokat okoz a szervezetben

A növény levelének kivonata új terápiás lehetőségeket kínálhat a cukorbetegeknek, mert helyreállíthatja a hasnyálmirigy bizonyos sejtjeinek egészségét – írta meg az egeszsegkalauz.hu.

Ez az ősi gyógynövény segíthet a cukorbetegeknek
Ginkgo biloba kivonat
Fotó: Northfoto

A gingko biloba régóta ismert gyógynövény, kivonatának magas az antioxidáns-tartalma – írta meg az egeszsegkalauz.hu. A hagyományos orvoslás szerint serkenti az agy vérkeringését, és segít az öregedés, valamint demencia elleni küzdelemben. Egy nemzetközi kutatás eredményei szerint egy új területen is sikerrel lehetne alkalmazni a gingko bilobát, méghozzá a cukorbetegség ellen.

Állatkísérletek során kiderült, hogy a gingko biloba segíti a hasnyálmirigy bizonyos, az inzulintermelődésért felelős sejtjeinek a regenerációját. Így a cukorbeteg patkányok szervezetében az egészséges patkányokéhoz hasonló folyamatok mentek végbe. A gingko biloba kivonata mellett az állatok magnetizált vizet is kaptak, mely csökkentette a vércukorszintet és javította a vérzsírértékeket.

A kísérlet során kiderült, hogy a cukorbeteg patkányoknál, amelyeknél az inzulintermelődés lecsökkent, a gingko biloba és a magnetizált víz regenerálta a hasnyálmirigyet, így az inzulintermelődés is jelentős mértékben emelkedett, visszaállt a korábbi, normálishoz közeli szintre. A gingko biloba és a magnetizált víz emellett az állatok szervezetének antioxidánsszintjét is emelte, vagyis mérhetően csökkentette az oxidatív stresszt.

Az oxidatív stresszről korábban már megállapították, hogy mikroszkopikus gyulladásokat okoz a szervezetben, és hozzájárul jó néhány súlyos, krónikus betegség, közöttük a diabétesz kialakulásához is.

A szakemberek szerint mindenképpen további vizsgálatokra van szükség, hogy pontosan feltérképezhessék a gingko biloba cukorbetegségre gyakorolt hatásmechanizmusát, illetve, hogy az emberek esetében milyen hatása van a növény kivonatainak.

Kapcsolódó írásaink