Egészség
Az életünk múlhat a reggeli időpontján
A hosszú élet titka a korai reggeli?

Egy nemrég közzétett kutatásban, amelyet a Massachusetts General Hospital szakértői vezettek, közel 3000, 42 és 94 év közötti brit résztvevő étkezési szokásait követték nyomon 34 éven át. Az eredmények még a kutatókat is megdöbbentették. Tíz éves ciklusokat vizsgálva a korábban – reggel 8 körül – reggelizők 89,5%-os túlélési arányt mutattak, míg a később – 9 után – reggelizők esetében ez az arány csak 86,7% volt. Első hallásra ez a különbség elhanyagolhatónak tűnhet, de mégis több évnyi pluszt jelenthet.
A kutatók szerint ez nem ennyire egyszerű, hiszen több tényező is közrejátszhat. Először érdemes tisztázni, hogy miért fontos a reggeli étkezés. Sokan vannak, akik a napot kávéval kezdik, ami bizonyítottan jót tehet az egészségüknek. Feltéve persze, ha itt nem áll meg a reggeli rutin, és esznek is valamit. Hiszen ez alapozza meg az egész napos energiát, ébreszti fel az anyagcserét, stabilizálja a vércukorszintet, amelyek együttesen akadályozhatják meg a későbbi nassolási és túlevési vágyat.
Az egészséges reggeli lassan felszívódó szénhidrátokban, fehérjében és jótékony zsírokban gazdag. Ez elengedhetetlen az egészséges és erős szervezethez, amely így a betegségeknek is kevésbé lesz kitéve. A kutatók azt is észrevették, hogy az idősebbek általában később reggeliznek, minden évtized nagyjából 8 perccel tolja ki az első étkezés időpontját. Ez pedig lassan összeadódva kedvezőtlenebbül hathat az egészségi állapotukra.
Persze nem szabad elfelejteni, hogy minden kutatás a résztvevők szokásaira és adataira hagyatkozik. Ebben az esetben az alanyok túlnyomó többsége brit nő volt, így nem tudhatjuk, a férfiak esetében, más kultúrákban vagy földrészeken hogyan alakulnának ezek az arányok. Nem bizonyított az ok-okozati kapcsolat sem. Tehát nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy a hosszú élet pusztán a reggeli időpontjától függ. A korai reggelizők egyéb szokásai is hozzájárulhattak ahhoz, hogy egészségesebbek voltak, ám ezekre nem terjedt ki a kutatás.
Az egészséges reggeli időpontját nem érdemes szigorúan órához igazítani, mégis van néhány tanács, amit érdemes lehet megfogadni. Próbáljon minden nap ugyanabban az időben reggelizni, ha pedig reggel 8 körül sikerül ennie valamit, az máris sokat számít. Ahogy az is, hogy a cukros péksütemény helyett, inkább valamilyen fehérjedús reggelit, rostban gazdag ételt – például szendvicset teljes kiőrlésű kenyérből –, vagy akár egy tál cukrozatlan müzlit választ.
Legközelebb, amikor azon gondolkodik, hogy skippeli a reggelit, jusson eszébe, hogy hosszú távon az egészsége láthatja kárát. Egy korai, tápláló és egészséges reggeli apró változtatásnak tűnik, mégis óriási előnyt adhat, írja a Life.
