Egészség

Ezt a látszólag hétköznapi sajt nagyon veszélyes lehet

Ne egye nagy mennyiségben

Amikor az orvos magas koleszterinszintet diagnosztizál, az első tanács általában az, hogy változtassa meg étrendjét.

Ezt a látszólag hétköznapi sajt nagyon veszélyes lehet
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ez azt jelenti, hogy csökkenteni kell bizonyos élelmiszerek bevitelét, és növelni kell azokat, amelyek segítik a szív egészségét. A gyakran elsőként "támadás alá kerülők" listájának élén a sajt áll. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy jelentős telített zsírforrás lehet, amely növeli a "rossz" LDL-koleszterin szintjét, és ezáltal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Carrey Gans táplálkozási szakértő elmagyarázza, hogy a sajt, bár finom és tápláló, sok telített zsírt tartalmaz, amelyek negatívan befolyásolhatják a szív egészségét. A szakértők azonban hangsúlyozzák, hogy ez nem jelenti azt, hogy a sajtot teljesen ki kell iktatni az étrendből. A mértékletesség a kulcs, és az egyén fogyasztása az egészségi állapotától, a genetikai hajlamoktól és az általános étkezési szokásoktól függ.

A táplálkozási szakember rámutat, hogy a magas koleszterinszintű embereknek különös figyelmet kell fordítaniuk a választott sajt típusára. A szakértők szerint a népszerű francia Brie sajt különösen problémás lehet. Ez egy lágy, krémes, telített zsírokban gazdag sajt, amelyet tanácsolja csak alkalmanként szabad enni – kis csemegeként, nem mindennapi étkezésként.

Telített zsírok

Egy adag körülbelül 28 gramm Brie sajt 7,5 gramm zsírt tartalmaz, amelyből csaknem öt gramm telített. Mivel a legtöbb ember egynél több adagot eszik, könnyen túllépheti az ajánlott napi zsírbevitelt.

"A Brie olyan enyhe ízű és puha állagú, hogy könnyű többet enni belőle, mint amennyit tervez" - figyelmeztet Gans.

A szakértők hozzáteszik, hogy nem jelent problémát időről időre elfogyasztani egy kis darabot, de a rendszeres vagy túlzott fogyasztás gyorsan megemelheti a koleszterinszintet. A Brie mellett tanácsos óvatosnak lenni más lágy és krémes sajtokkal – például a "tripla cream" típusokkal vagy az ömlesztett krémsajtokkal –, amelyek gyakran további telített zsírokat és nagy mennyiségű nátriumot tartalmaznak.

Adagok beállítása

Mindennek ellenére a táplálkozási szakemberek hangsúlyozzák, hogy a sajtot nem kell kiiktatni az étrendből. Fontos figyelni az adag méretére, körülbelül 28 gramm, és egészségesebb lehetőségeket választani, mint például az alacsonyabb zsírtartalmú mozzarella, a feta vagy a kecskesajt. Ezenkívül ajánlott, hogy a zsírbevitel nagy része telítetlen forrásokból származzon, például olívaolajból, avokádóból, diófélékből és magvakból.

A szakértők azt tanácsolják, hogy a sajtot rostban gazdag ételekkel, például zöldségekkel, gyümölcsökkel, hüvelyesekkel vagy teljes kiőrlésű gaprolékkal kombinálják, mivel a rost segít csökkenteni az LDL-koleszterinszintet. Végül Beth Warren dietetikus azt mondja: élvezze a sajtot tudatosan és mértékkel: "Legyen minden falat élménnyé, mert egy kis mennyiség is elég lehet."

Kapcsolódó írásaink