Egészség
A tudósok megdöbbentek: a napi egy kávé védheti a szívet a ritmuszavar ellen
Évtizedekig tiltották a koffeint a szívbetegeknek

A Kaliforniai Egyetem (San Francisco) és az ausztrál Adelaide-i Egyetem új kutatása azonban ennek épp az ellenkezőjét találta: azoknál, akik naponta egy csésze koffeintartalmú kávét ittak, 39 százalékkal alacsonyabb volt a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázata.
„A kávé fokozza a fizikai aktivitást, ami ismerten csökkenti a pitvarfibrilláció előfordulását” – magyarázta Gregory M. Marcus, a Kaliforniai Egyetem kardiológusa és a kutatás vezető szerzője, amely november 9-én jelent meg a JAMA orvosi folyóiratban.
Marcus hozzátette: „A koffein vízhajtó hatású is, ami csökkentheti a vérnyomást, ezáltal mérsékelheti a pitvarfibrilláció kockázatát. Emellett a kávé több olyan összetevőt is tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságúak, és pozitív hatással lehetnek a szívre.”
Az AFib-esetek száma világszerte növekszik, főként az idősödő népesség és az elhízás terjedése miatt. Az Egyesült Államokban már több mint 10 millió felnőtt él ezzel a diagnózissal, és a szakértők szerint minden harmadik embernél kialakulhat élete során a betegség.
A kutatók a DECAF-tanulmány (Does Eliminating Coffee Avoid Fibrillation – „A kávé elhagyása megelőzi-e a fibrillációt?”) keretében vizsgálták meg először randomizált klinikai vizsgálatban a koffeintartalmú kávé és a pitvarfibrilláció közötti kapcsolatot. A projektet az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) finanszírozta.
A kísérletbe 200 olyan rendszeres kávéfogyasztót vontak be, akiknél tartós pitvarfibrillációt vagy a vele rokon, úgynevezett pitvarlebegést (flutter) diagnosztizáltak, és akik elektromos kardioverzión estek át – ez az eljárás ellenőrzött elektromos impulzussal állítja vissza a normális szívritmust.
A résztvevőket véletlenszerűen két csoportba osztották: az egyik csoportnak legalább napi egy csésze koffeines kávét vagy egy eszpresszót kellett fogyasztania, a másiknak pedig teljesen mellőznie kellett a kávét és minden más koffeines italt hat hónapon át.
A vizsgálat végén a kávét fogyasztó csoportban 39 százalékkal alacsonyabb volt az AFib-epizódok kiújulásának kockázata. A kutatók szerint a kávé gyulladáscsökkentő hatásai mellett az is közrejátszhatott, hogy a kávét választók egészségtelenebb italokat – például cukros üdítőket – szorítottak ki az étrendjükből. „Az eredmények megdöbbentőek voltak” – mondta Christopher X. Wong, a tanulmány első szerzője, a San Franciscó-i és az Adelaide-i Egyetem, valamint a Royal Adelaide Kórház kutatója.
„Az orvosok mindig azt tanácsolták a pitvarfibrillációs betegeknek, hogy csökkentsék a kávéfogyasztást, de ez a kutatás azt mutatja, hogy a kávé nemcsak biztonságos, hanem valószínűleg védő hatású is lehet.”
