Egészség
Hogyan védekezzünk az élelmiszerekben lapuló műanyagoktól?
Sokan nem is tudják, hogy ez a napi szinten fogyasztott élelmiszer műanyag polimerek keverékéből áll

„A világon évente körülbelül 384 milliárd rágógumi fogy el, ennek tükrében különösen meglepő, hogy egy brit felmérés szerint a fogyasztók 85 százaléka nincs tisztában azzal, hogy a rágógumi egyik fő összetevője valójában műanyagpolimerek keveréke” – adta hírül Facebook-oldalán a Rizikometer.
Már szinte mindennel beviszünk mikroműanyagot
A rágógumikból a rágás hatására több ezer mikroműanyag-részecske válhat ki, amelyek a szervezetbe jutva lerakódnak. Azonban nem ez az egyetlen olyan dolog, amelyet sokan fogyasztanak, és nagy mennyiségű mikroműanyaggal terheli a szervezetet. Korábban például már arra is felhívta követői figyelmét az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó magyar csapat, hogy a teafilterekből is sokmilliónyi mikro- és nanoműanyag-részecske kerülhet át a teába.
Létezik műanyagmentes rágógumi
Ma már azonban létezik műanyagmentes alternatíva is – írja a hazipatika.com. Vannak ugyanis természetes alapú, biológiailag lebomló rágógumik. Ezeknek a szintetikus polimerek helyett növényi összetevők – például a szapodilla fa nedve – az alapjai.
„Az amerikai kontinensen őshonos trópusi örökzöld felhasználása nem újkeletű ötlet, a fatörzsből származó tejszerű latexet már az aztékok is fogyasztották rágógumiként. Egyes cégek – például a brit Milliways, a skandináv True Gum vagy a brit Nuud és Chewsy – már piacra is dobták az első műanyagmentes rágógumijaikat, amelyek iránt a kereslet világszerte egyre növekszik” – részletezték.
