Egészség
Keserű ételekkel az agyműködés javításáért
Az érzékszerveken keresztül jeleket továbbíthat az agyba, aktiválva a központi idegrendszert

A tanulmány eredményeit a Current Research in Food Science (CRFS) című folyóiratban tették közzé.
A flavanolokról ismert, hogy védik az idegsejteket és javítják a kognitív funkciókat, de biohasznosulásuk – azaz a véráramba jutó részük – rendkívül alacsony. Annak magyarázatára, hogy ezek a vegyületek hogyan befolyásolják az agyműködést, japán kutatók azt a hipotézist tesztelték, hogy fanyar ízük önmagában is stimulálhatja a központi idegrendszert.
Egérkísérletekben a flavanolokat szájon át adták be, testtömeg-kilogrammonként 25 és 50 mg dózisban. A kontrollcsoport desztillált vizet kapott. A viselkedési tesztek azt mutatták, hogy a flavanolokat kapó állatok aktívabbak voltak, jobb térbeli orientációval rendelkeztek, és gyorsabban tanultak.
A biokémiai elemzés a dopamin, a noradrenalin és prekurzoraik szintjének emelkedését mutatta ki a motivációért, a figyelemért és a stresszreakcióért felelős agyi struktúrákban. Ezzel egyidejűleg megnőtt a neurotranszmitterek szintézisében és szállításában részt vevő enzimek aktivitása, valamint a katekolaminok – az izgalmi állapot és a stressz során felszabaduló hormonok – vizeletszintje.
A tudósok a hipotalamusz paraventrikuláris magjának aktiválódását is megfigyelték, amely a stresszt és a szimpatikus idegrendszert szabályozó régió. A kutatók szerint a flavanolok szedése hasonló reakciót vált ki, mint a mérsékelt testmozgás.
Ahogy a tanulmány vezetője, Dr. Yasuyuki Fujii elmagyarázza, a flavanolok keserű és fanyar íze az érzékszerveken keresztül jeleket továbbíthat az agyba, aktiválva a központi idegrendszert. Ezért még alacsony felszívódás esetén is ezek a vegyületek olyan fiziológiai folyamatokat indíthatnak el, amelyek javítják a kognitív funkciókat és az általános jólétet, számol be a Sports.kz.
