Egészség
Halálos falatok – amikor a hétköznapi étel válik veszéllyé

A legtöbben magától értetődőnek vesszük, hogy a boltban kapható élelmiszerek biztonságosak, és eszünkbe sem jut, hogy akár ártalmasak is lehetnek. Az már más kérdés, mennyire egészséges, amit nap mint nap fogyasztunk – erről több ezer oldalas tanulmány született már. Most azonban kifejezetten azokra az élelmiszerekre és alapanyagokra fókuszálunk, amelyek kis mennyiségben ártalmatlanok, de nagyobb adagban akár mérgezőek is lehetnek.
Élelmiszerek, amik túlzott fogyasztása halálos lehet
Hiába tűnik ártalmatlannak egy bögre kávé, egy szelet csoki vagy egy pohár víz – a túlzás bármiből bajt hozhat. A tudomány szerint szinte minden anyag mérgezővé válhat, ha túl sokat viszünk be belőle. Paracelsus már évszázadokkal ezelőtt megfogalmazta: „A mennyiség teszi a mérget.” És valóban, néhány hétköznapi ételről nem is hinnénk, hogy nagy dózisban halált okozhat. Kezdjük a legegyszerűbbel: víztől is meg lehet halni. Hat liter folyadék rövid idő alatt már elég ahhoz, hogy a vesénk ne tudja feldolgozni, és agyödéma alakuljon ki. Hasonló a helyzet a koffeinnel: elméletileg 113 csésze kávé jelentene végzetes mennyiséget – igaz, ez inkább elméleti adat, hiszen ennyi folyadékot senki nem tudna meginni.
A csokoládé esetében 11 kilogramm lenne a halálos adag, de a theobromin nevű vegyület kisebb mennyiségben is kellemetlen tüneteket okozhat: hányást, remegést, fejfájást.
Nem csak az édességek rejtenek veszélyt. A sóból 48 teáskanálnyi, a cukorból pedig 500 teáskanálnyi okozhat végzetes ionháztartási zavart. És ki gondolná, hogy 18 alma magja már elég ciánt tartalmaz ahhoz, hogy megállítsa a légzést? Ugyanez igaz a sárgabarack, a meggy, a cseresznye és a keserűmandula magjára is. Ezekből egy-két szem nem árt, de marékszámra már kockázatos játék.
Mérgező kedvencek
Sokan nem tudják, de néhány kedvelt alapanyagunk – ha nem megfelelően készítjük el – szintén veszélyes lehet. A babfélék, főleg a vörös és a vesebab, nyersen vagy félig főzve toxint tartalmaznak, amely néhány órán belül hányást, hasmenést és lázat okozhat. A manióka – amit tápiókalisztként ismerünk – helytelenül elkészítve ciánt szabadíthat fel, a szerecsendió pedig hallucinációkat és idegrendszeri károsodást válthat ki, ha túl sokat szórunk az ételbe.
A bodzával is vigyáznunk kell: a fekete bodza virágából készült tea egészséges, de a gyalogbodza mérgező. És bár a mogyoró önmagában nem méreg, az arra allergiások számára akár egy morzsa is végzetes lehet. Ugyanígy veszélyes a csípős paprika túlzásba vitele is – a kapszaicin nagy dózisban nemcsak éget, hanem leállíthatja a légzést is.
A burgonya zöldre színeződött héja, a paradicsom szára, a rebarbara levele vagy a nyers tojás is komoly kockázatot hordozhat. A gombáról nem is beszélve: a legjobb szándék mellett is elég egyetlen tévesen azonosított faj, hogy tragédia történjen.
Az éttermi csapdák
A veszélyek nemcsak a konyhában, hanem az éttermi asztalon is leselkednek ránk. Egy amerikai belgyógyász, Dr. Christine Nwoha négy olyan ételt emelt ki, amit soha nem rendelne: a nyers osztrigát, a félig sült marhahúst, a jégkockát és az italokba dobott citruskarikát. Ezek ugyanis gyakran baktériumokkal fertőzöttek, és könnyen ételmérgezést okozhatnak. A statisztikák szerint világszerte évente több mint 400 ezer ember hal meg ételfertőzés következtében – a legtöbben E.coli, szalmonella vagy norovírus miatt.
A doktor tanácsa egyszerű: ha az étteremben nem tűnik elég átsütöttnek a hús, küldjük vissza. Inkább legyünk udvariatlanok, mint betegek.
A mérték a legjobb orvosság
Bármilyen ijesztőnek tűnnek is ezek az adatok, szerencsére nem kell pánikba esnünk. Egy tábla csokoládé vagy két kávé nem fog bajt okozni – de tudnunk kell, hogy semmi sem veszélytelen, ha túlzásba visszük. A legjobb, amit tehetünk, ha tudatosan eszünk, odafigyelünk az alapanyagokra, és nem hisszük, hogy „a természetes mindig biztonságos”. Mert a természet is képes ölni – csak éppen nem szándékosan. Az étel lehet jutalom, öröm, közösség, de mindig maradjon meg annak, aminek való: az élet forrásának, nem a végzetünknek.
