Egészség
Káros lehet a gyerekekre ez a zöldség
Életveszélyes oxigénhiányhoz is vezethet

„Csecsemők számára a spenót és más magas nitráttartalmú zöldségek fogyasztása különösen kockázatos” – hívta fel Facebook-követői figyelmét az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Mutatjuk, pontosan miért jelenthet veszélyt a spenót fogyasztása a gyerekekre.
Ez a baj a spenóttal
Mint azt a szakértők kiemelték, a boltokban kapható fagyasztott spenótok többsége nagy mennyiségben tartalmaz nitritet. Ez az anyag egyrészt azért veszélyes, mert gátolhatja az oxigén szállítását a vérben, így akár életveszélyes oxigénhiányt (methemoglobinémiát) is előidézhet. Emellett a nitrit rákkeltő nitrozaminná is alakulhat az emberi szervezetben.
Egy korábbi kutatás eredménye pedig azt is bebizonyította, hogy a spenótban jelentős mennyiségű oxálsav is található. Ez akadályozhatja a kalcium, a magnézium és a vas felszívódását a szervezetben, a vesebetegséggel vagy epeproblémákkal küzdőknek ezért nem ajánlják a fogyasztását.
„A spanyol élelmiszerbiztonsági hatóság azt tanácsolja a szülőknek, hogy se spenótot, se mángoldot ne keverjenek házi készítésű bébiételbe a csecsemő egyéves koráig, és ne adjanak ezekből naponta egynél több adagot az 1 és 3 év közötti gyermekeknek sem. Jó tudni ugyanakkor, hogy a nitrátot felhalmozó zöldségeket (pl. cékla, sárgarépa, saláta) tartalmazó bébiételekre nagyon szigorú határérték-előírások vannak érvényben, így ezek a kész bébiételek nitráttartalom szempontjából biztonságosnak tekinthetők” – hangsúlyozták.
Más gondok is lehetnek a fagyasztott spenóttal
Nemrégiben a fagyasztott tejszínes spenótokat vették górcső alá a német szakértők, és a 22 vizsgált termékből több is megbukott a teszten. Némelyikben rákkeltő és génkárosító anyagokat is találtak - írta meg a hazipatika.com.
