Egészség

Ez az egy étel csökkentheti a horkolás kockázatát

Mindenkinek ott van a hűtőjében

A hálószobában tartott horkoló koncertek mind az embertársak, mind maguk a horkolók számára csapás. Kínai tudósok azt találták, hogy ez az étel csökkentheti az alvási apnoe és ezáltal a horkolás kockázatát is.

Ez az egy étel csökkentheti a horkolás kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A horkolás nemcsak a hallgatók, hanem maguk az érintettek számára is kimerítő - és alvási apnoe esetén néha egészségre is káros. Ebben az esetben a légzés részben leáll, ekkor a pulzus és a vérnyomás emelkedik. Ez az oka annak, hogy az alvási apnoéban szenvedők – Németországban ez a férfiak körülbelül 30 százaléka és a nők 13 százaléka – néha nagyobb valószínűséggel szenvednek magas vérnyomásban és más szív- és érrendszeri betegségekben.

Az olyan sajtok, mint a cheddar és a camembert, anyagcsere-folyamatok révén csökkenthetik az alvási apnoe kockázatát

A Sleep Medicine folyóiratban megjelent tanulmányban kínai kutatók rájöttek, mi csökkentheti az alvási apnoe kockázatát - nevezetesen a sajtfogyasztást! Az Egyesült Királyság és a FinnGen Biobank 400 000 emberének adatai alapján azt vizsgálták, hogy a sajtfogyasztás hogyan befolyásolja a sajtfogyasztás 44 specifikus biomarkert.

A tudósok azt találták, hogy a sajtok, például a cheddar, a camembert és a gorgonzola magas fogyasztása bizonyos anyagcsere-folyamatok révén csökkenti az alvási apnoe kialakulásának valószínűségét.

A sajt fogyasztása csökkenti a vérnyomást és növeli a tesztoszteronszintet

Különösen hat biomarker játszott nagy szerepet ebben a biológiai folyamatban, beleértve a karbamidot, a tesztoszteront és a diasztolés vérnyomást. Ez azt jelenti, hogy a sajtfogyasztás többek között növelte a tesztoszteronszintet és csökkentette a vérnyomást. A magas vérnyomás nemcsak az alvási apnoe lehetséges következménye, hanem oka is. Összességében a sajtfogyasztás 23 biomarker szintjét befolyásolta.

A kutatók szerint ezek az eredmények rávilágítanak a táplálkozási beavatkozásokban rejlő lehetőségekre. Ily módon csökkenthetik az alvási apnoe eseteit és az ezzel járó egészségügyi kockázatokat.

"Általánosságban elmondható, hogy a tanulmány hangsúlyozza az étrend, a biomarkerek és az alvási apnoe közötti összetett kapcsolatokat, és rávilágít arra, hogy további kutatásokra van szükség a különböző populációkban ezen eredmények általánosíthatóságának javítása érdekében."

Kapcsolódó írásaink