Egészség
A szakértők ezt a gyümölcsöt „édes gyógyszernek" nevezik
Védi a szívet, a bőrt és a látást

Egy sárga őszibarack körülbelül 2,2 gramm rostot tartalmaz, ami elegendő az emésztés serkentéséhez és a székrekedés megelőzéséhez. Ezenkívül az őszibarack prebiotikumokat tartalmaz, olyan vegyületeket, amelyek táplálják a bélben lévő jótékony baktériumokat, csökkentik a gyulladást és pozitív hatással vannak a hangulatra. Az őszibarack rendszeres fogyasztása így hozzájárulhat az egészségesebb bélmikrobiomhoz és az erősebb immunitáshoz.
Csökkentik a vérnyomást és védik a szívet
Az őszibarack jó káliumforrás, egy ásványi anyag, amely segít a szervezetnek kiüríteni a felesleges sót és folyadékot. Ez enyhíti a szívet, csökkenti a vérnyomást és csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Más szóval, egy tányér gyümölcs néha valóban jobb lehet, mint egy tabletta.
Táplálják és védik a bőrt
Gazdag béta-karotinban és C-vitaminban, egy olyan kombinációban, amely megvédi a bőrt az UV-sugaraktól, serkenti a kollagéntermelést, és segít megőrizni rugalmasságát és egészségét. Mivel sok vizet is tartalmaznak, az őszibarack hozzájárul a bőr belülről történő hidratálásához, amely kívülről gyorsan látható.
Segítenek megőrizni a látást
Az őszibarackból származó karotinoidok, például a lutein és a zeaxantin kulcsszerepet játszanak a retina és a szemlencse védelmében. Rendszeres fogyasztásuk csökkentheti a makula degeneráció és a szürkehályog kockázatát, amelyek az időskori látásvesztés két fő oka. Ezenkívül az őszibarackból származó A-vitamin megőrzi az éjszakai látást és megakadályozza a szemszárazságot.
Az öregedés és a betegségek elleni küzdelem
Az őszibarack erős antioxidánsokat – polifenolokat és karotinoidokat – tartalmaz, amelyek semlegesítik a szabad gyököket és lassítják az öregedési folyamatot. Ezek a vegyületek megvédik a sejteket a károsodástól, ezáltal csökkentik a krónikus betegségek kockázatát, beleértve a neurodegeneratív betegségeket, például az Alzheimer-kórt.
Erősítse az immunitást
Egy átlagos őszibarack körülbelül 6 mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi szükséglet 7-8%-a, és jelentős mennyiségű A-vitamint, amely fontos az egészséges tüdő és nyálkahártya számára. Érdekes módon az őszibarack természetes antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy segíti a szervezetet a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben - írja a dnevno.
