Egészség
Minden nap az asztalra kerül, pedig cukorbetegséget is okozhat
A magyar konyhában alapélelmiszernek számít

A finomított liszt úgy készül, hogy a gabonaszemeket finomra őrlik, ami miatt íze és állaga is kellemesebb, mint a teljes kiőrlésű változaté, és hosszabb ideig eltartható. Ezzel a technikával viszont elvesznek a benne található élelmi rostok, olajok, fehérjék és B-vitaminok, azaz a tápanyagok nagy része. Ami marad, az egy tápanyagszegény, gyorsan felszívódó szénhidrát, amely megemeli a vércukorszintet, és hosszú távon inzulinrezisztenciához, sőt cukorbetegséghez is vezethet.
A rendszeres fehérliszt-fogyasztás azonban nemcsak a vércukorszintet borítja fel. Kutatások szerint a finomított lisztből készült ételek fokozzák a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, és hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához is. Ráadásul, mivel ezek az ételek kevés rostot tartalmaznak, nem telítenek megfelelően. Fontos ezért, hogy megpróbáljuk minimalizálni az étrendünkben ezt a hozzávalót.
A teljes kiőrlésű lisztek, a tönköly, a zab, a rozs vagy akár a mandulaliszt sokkal több tápanyagot tartalmaznak, és lassabban emelik meg a vércukorszintet, így érdemes ezeket beépíteni az étrendünkbe. Ha ezeket esszük, javul az emésztésünk, stabilabb lesz az energiaszintünk, és hosszú távon csökkenhet a civilizációs betegségek kockázata is – írja a hazipatika.com.
