Egészség

Kevesen fogyasztjuk, pedig ez a szuperélelmiszer erősíti a szívet és az immunrendszert

Az avokádóban található zsírok a „rossz” koleszterinszint csökkentésében játszanak szerepet

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja – szól a mondás és mi szorgalmasan fogyasztjuk is az egyik legfinomabb magyar gyümölcsöt. De vajon más zöldségnek vagy gyümölcsnek is lehet az almához hasonlóan olyan sokoldalú pozitív hatása, ami indokolja gyakori, akár napi fogyasztását? Sokak szerint ilyen az avokádó –

Kevesen fogyasztjuk, pedig ez a szuperélelmiszer erősíti a szívet és az immunrendszert
Már egyetlen avokádó akár a napi rostszükségletünk egyharmadát is fedezheti
Fotó: Science Photo Library via AFP/SCIENCE PHOT/CPD/Cristina Pedrazzini

Az avokádó kedvelt „szuperélelmiszer”, amelyet egyre többen fedezünk fel magunknak. Nemcsak azért szeretjük, mert krémesen lágy és sokoldalúan felhasználható, hanem mert valóságos tápanyagbomba is. Tele van egyszeresen telítetlen zsírokkal, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek támogatják a szervezet optimális működését. Az avokádó E-, C-, K- és B-vitaminokban is gazdag, valamint jelentős mennyiségű káliumot is tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a szívünk, az idegrendszerünk és az izmok egészségéhez. Többek között a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik.

Szív- és érrendszer – egy falat védelem

Az avokádóban található zsírok a „rossz” koleszterinszint csökkentésében játszanak szerepet, miközben növelik a „jó” HDL-koleszterint. Így az avokádó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Emésztés és anyagcsere – a rost ereje

Az avokádó rostban igen gazdag élelmiszer. Már egyetlen avokádó akár a napi rostszükségletünk egyharmadát is fedezheti. A rostok pedig nemcsak emésztésünket segítik, hanem hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához, csökkentik a puffadást, hosszabb ideig tartó teltségérzetet, és órákig tartó energiát biztosítanak. Egyszóval nem érzünk fél óra múlva farkaséhséget, és érdekes módon a szénhidrátokat, a cukrot sem kívánjuk úgy, mint bármely más zöldség vagy gyümölcs fogyasztása után. B-vitamin tartalma szintén az anyagcsere területére van jó hatással, de segíti a stresszel való megküzdésünket is.

Bőr, haj és szem – belső szépségkúra az avokádó erejével

Az avokádó antioxidánsai, köztük a lutein, a zeaxantin és az E-vitamin, segítenek megvédeni a szemünket az oxidatív stressztől, károktól. Ezek a tápanyagok nemcsak a látásunkat óvják, hanem fiatalosan tartják a bőrünket és hajunkat is. Természetesen az avokádó kívülről is hatékony ápolószer- a friss pép hidratálja és puhítja a bőrt, csökkenti a szárazságot és „feltölti” a finom ráncokat.

Gyulladáscsökkentés és immunerősítés egyszerre

A rostban gazdag zöld gyümölcs olyan növényi vegyületekkel telt, amelyek segítenek csökkenteni a szervezetben alakuló gyulladásos folyamatokat. Rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert, hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához és a sejtek regenerálódásához.

Hogyan építsük be a mindennapjainkba?

Felhasználása igazán sokoldalú lehet. Kenhetjük pirítósra, belekockázhatjuk salátákba, feldobhatjuk vele a reggeli turmixunkat, de tetézhetjük vele tojásrántottánkat is. Egy fél avokádó bőségesen elég egy étkezéshez, így akár reggel is, este is bevethetjük az avokádó csodás erejét. Arra azonban érdemes ügyelni, hogy kellően érett, de nem túlpuhult avokádót vásároljunk.

Kapcsolódó írásaink