Egészség
Fokhagyma, a csodaszer
Egyes ókori népek varázserejűnek hitték

Ez az aromás zöldség a vitaminok és ásványi anyagok igazi kincsesbányája. Tartalmaz E-, C-, K- és B6-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt.
A fő összetevő az allicin, amely a fokhagymának specifikus illatot ad, és erős gyulladáscsökkentő hatással bír.
Mennyi fokhagymát lehet enni naponta?
Egy táplálkozási szakértő azt tanácsolja, hogy ne fogyasszunk naponta egy gerezd fokhagymánál többet. Bár a termék jótékony hatású, gyomorirritációt okozhat, különösen gyomor-bélrendszeri problémákkal küzdőknél.
Amikor a fokhagyma káros lehet
Emésztőrendszeri betegségek esetén a fokhagyma irritálja a gyomornyálkahártyát, és súlyosbíthatja a gyomorhurutot vagy a fekélyeket.
Véralvadási zavarok esetén a fokhagyma hígítja a vért, ezért a használata nem ajánlott a vérzékenységre hajlamosaknak. Ha fokozni kell a véralvadást, ilyen esetekben a fokhagymát teljesen ki kell zárni az étrendből.
Egyes szakértők azt javasolják, hogy fogyasztás előtt forraljuk fel a fokhagymát. Ez csökkenti a csípősségét, miközben megőrzi jótékony tulajdonságait – írja a Sports.kz a Pravda.ru-ra hivatkozva.
