Egészség

Fokhagyma, a csodaszer

Egyes ókori népek varázserejűnek hitték

A fokhagymát joggal tartják az egyik legegészségesebb fűszernövénynek. Vírusellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, a benne található illóolajok pedig segítik a szervezetet a fertőzések leküzdésében.

Fokhagyma, a csodaszer
Napi egy gerezd ajánlott
Fotó: AFP/foodcollection/Mood4Food/Turiot/Roulier

Ez az aromás zöldség a vitaminok és ásványi anyagok igazi kincsesbányája. Tartalmaz E-, C-, K- és B6-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt.

A fő összetevő az allicin, amely a fokhagymának specifikus illatot ad, és erős gyulladáscsökkentő hatással bír.

Mennyi fokhagymát lehet enni naponta?

Egy táplálkozási szakértő azt tanácsolja, hogy ne fogyasszunk naponta egy gerezd fokhagymánál többet. Bár a termék jótékony hatású, gyomorirritációt okozhat, különösen gyomor-bélrendszeri problémákkal küzdőknél.

Amikor a fokhagyma káros lehet

Emésztőrendszeri betegségek esetén a fokhagyma irritálja a gyomornyálkahártyát, és súlyosbíthatja a gyomorhurutot vagy a fekélyeket.

Véralvadási zavarok esetén a fokhagyma hígítja a vért, ezért a használata nem ajánlott a vérzékenységre hajlamosaknak. Ha fokozni kell a véralvadást, ilyen esetekben a fokhagymát teljesen ki kell zárni az étrendből.

Egyes szakértők azt javasolják, hogy fogyasztás előtt forraljuk fel a fokhagymát. Ez csökkenti a csípősségét, miközben megőrzi jótékony tulajdonságait – írja a Sports.kz a Pravda.ru-ra hivatkozva.

Kapcsolódó írásaink