Egészség
Ezek a szervezetünket romboló ételek
A szakértő szerint a mozgás is fontos, nem csak a megfelelő étrend

Az orvos az emberi csontvázat egy dinamikus szervezethez hasonlította, amelyben a csontképződés és a csontpusztulás rendszeresen zajlik. 25-30 éves korig a szervezet aktívan növeli a csonttömeget, ezt követően a csontsűrűség lassú, de folyamatos csökkenésnek indul.
„Sajnos bizonyos ételek felgyorsíthatják ezt a folyamatot azáltal, hogy kimerítik a szervezet értékes ásványi anyagait és megzavarják az átalakulási folyamatokat” – magyarázta.
Az orvos számos kulcsfontosságú étkezési hibát azonosított, amelyek csontvesztéshez vezetnek. Az első gyakori hiba a túlzott sófogyasztás.
„Az étkezési só (nátrium-klorid) a csontok fő ellensége, mert amikor a vesék eltávolítják a felesleges nátriumot a szervezetből, kalciumot is veszítünk. Fontos megjegyezni, hogy a só számos élelmiszerben megtalálható: kolbászokban, feldolgozott élelmiszerekben, szószokban, sajtokban, sőt még kenyérben is, ezért gyakran túllépjük a WHO által ajánlott napi 5 gramm sóbevitelt” – magyarázta.
A második a túlzott édességfogyasztás.
„A túlzott cukor savas környezetet teremt a szervezetben, ami arra kényszeríti a szervezetet, hogy a csontokból származó kalciumot használja fel semlegesítésére. Továbbá a cukor megzavarja a kalcium felszívódását a belekben. Nemcsak az édességek veszélyesek a csontokra, hanem a gyümölcslevek, müzlik és adalékanyagokkal dúsított joghurtok is” – figyelmeztetett a szakértő.
A harmadik a túlzott koffeinbevitel.
„A kávé tannint tartalmaz, ami negatívan befolyásolja a kalcium felszívódását. Naponta kettőnél több csésze kávé fogyasztása kockázatot jelent a csontokra, ezért a kávéfogyasztóknak nemcsak a fogyasztást kell korlátozniuk, hanem fehérjében gazdag ételeket is be kell iktatniuk az étrendjükbe: tejet, túrót és natúr joghurtot” – tanácsolta az orvos.
A negyedik a szénsavas italok.
„A szénsavas italok, mint például a kóla, különösen veszélyesek, mivel foszforsavat és foszfort tartalmaznak. Amikor a szervezetben túl sok foszfor van, kénytelen a kalciumot a csontokból kivonni, és a vérbe juttatni az egyensúly helyreállítása érdekében. A szénsavas üdítők elhagyása és vízzel, gyümölcsitalokkal vagy cukrozatlan kompótokkal való helyettesítése lesz a legjobb választás a szervezet számára” – magyarázta a szakértő.
Ezenkívül az alkoholfogyasztás a csontszövetet is károsítja.
„Az etil-alkohol gátolja a csontátalakításban részt vevő sejtek aktivitását, és megzavarja a kalcium és a D-vitamin felszívódását a belekben. E káros szokás elhagyása, vagy legalábbis mértékletes fogyasztása – férfiaknál legfeljebb napi 1–2, nőknél pedig legfeljebb napi egy adag – segít megelőzni a csontvesztést” – tette hozzá az orvos.
A szakértő szerint a fitinsav és az oxálsav túlzott mennyisége a csontokra is veszélyes.
„Ezek a természetes vegyületek egészséges élelmiszerekben találhatók: korpában, hüvelyesekben, spenótban, sóskában és céklában. Képesek megkötni a kalciumot a belekben, oldhatatlan sókat képezve, amelyek nem szívódnak fel. Természetesen ezeket az élelmiszereket nem szabad kiiktatni az étrendből, de fontos a megfelelő előkészítésük: a gabonaféléket és a babot főzés előtt több órára áztassuk be, és kalciummal dúsított élelmiszerekkel kombináljuk” – jegyezte meg a szakember.
A csontok egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy minimalizáljuk az egészségtelen ételeket az étrendünkben, de ne hagyjuk ki őket teljesen, mivel ez csontritkuláshoz vezethet – írja a Sports.kz.
„Az egészséges étrendnek zöldségeken, gyümölcsökön, jó minőségű fehérjéken, zsírokon és tejtermékeken vagy kalciumban gazdag növényi alapú alternatívákon kell alapulnia. Az egészséges csontok képlete a kalcium + D-vitamin + magnézium + K-vitamin – összegezte az orvos.
