Egészség

A méz titkos tulajdonsága

Ezt fogja tenni önnel, ha lefekvés előtt eszi

A méz szinte minden konyhában nélkülözhetetlen étel, és a teától a joghurtig mindent édesítenek vele. De mi történik valójában a szervezetben, ha minden nap megeszi? Három táplálkozási szakember elárulta, mire számíthatunk.

A méz titkos tulajdonsága
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A kutatások azt mutatják, hogy a méz rendkívül jótékony hatással lehet az immunrendszerre. Gazdag probiotikumokban, olyan anyagokban, amelyek táplálják és elősegítik az egészséges baktériumok szaporodását a bélben - magyarázza Dr. Jacqueline A. Vernarelli, táplálkozási epidemiológus.

„A méz beépítése a napi étrendbe segíthet fenntartani az egészséges bélflórát” - mondja, számol be a dnevno.

Elnyomja a káros baktériumokat

Ha több hasznos baktérium van a bélrendszerben, az emésztés és a tápanyagok felszívódása hatékonyabb - teszi hozzá Vernarelli. Ezenkívül a méz segíthet elnyomni a fertőzéseket és betegségeket okozó káros baktériumok szaporodását.

Egy másik nagy előny: a méz tele van flavonoidokkal és fenolokkal, erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező molekulákkal. Az antioxidánsok segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt, azaz a sejteket károsító szabad gyökök egyensúlyának felborulását.

Ez támogatja az általános egészségi állapotot, mondja Vernarelli, de az előnyök különösen jelentősek az agy számára. A mézben található fenolok védik az agysejteket és megakadályozhatják a memóriavesztést - magyarázza Iveta Hill dietetikus Coloradóból.

A méz rendszeres fogyasztása extra energialöketet adhat. Az ok egyszerű, az energia a méz természetes cukrából származik.

„A méz természetes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, és viszonylag alacsony glikémiás indexű, ami azt jelenti, hogy lassabban és stabilabban emeli a vércukorszintet, mint a finomított cukor” - magyarázza Vernarelli.

Egy nagy elemzés kimutatta, hogy a méz javíthatja a vércukorszint szabályozását, és egyes állatkísérletek azt sugallják, hogy még az éhomi glükózszintet is csökkentheti, valószínűleg a benne található ritka cukorfajtáknak köszönhetően.

Ha azonban cukorbeteg vagy prediabéteszes, feltétlenül konzultáljon orvosával, mielőtt növelné a mézbevitelt.

A méz további előnye, hogy enyhítheti a köhögést.

„A torok bélelésével működik, védőréteget hoz létre, csökkenti az irritációt és elnyomja a köhögési ingert” - magyarázza Lorena Manaker, regisztrált dietetikus és a Nutrition Now Counseling alapítója.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a méz hatékonyabb lehet, mint néhány vény nélkül kapható gyógyszer, például a difenhidramin - teszi hozzá Hill. Ezért Manaker azt tanácsolja, hogy lefekvés előtt vegyen be egy teáskanál mézet, önmagában vagy meleg vízben, ami hozzájárulhat a pihentetőbb alváshoz.

A méz joggal viseli a szuperélelmiszer státuszát. A napi fogyasztás számos előnnyel járhat, a jobb emésztéstől és a stabilabb energiától az erősebb immunitásig és a köhögés enyhítéséig.

Bár a szakértők azt állítják, hogy a mézben lévő természetes cukor nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést, a cukorbetegeknek vagy annak fokozott kockázatával küzdőknek mégis orvoshoz kell fordulniuk, mielőtt a mézet beépítenék napi étrendjükbe.

Kapcsolódó írásaink