Egészség
Szinte mindenki rosszul eszi ezt a hat ételt
Pazarolt tápanyagok

Hat olyan étel, amely gyakran hibázik, egyszerű intézkedésekkel elkészíthető oly módon, hogy a szervezet jobban felszívja tápanyagaikat. Az értékes tápanyagok elvesznek az étel helytelen elkészítése miatt.
1. Lenmag
A lenmagot különösen egészségesnek tekintik, mert gazdag omega-3 zsírsavakban és más értékes mikrotápanyagokban, például káliumban és magnéziumban.
De ha teljes formában fogyasztják a szervezet nehezen tudja lebontani a kemény héjat. Ennek eredményeként a magok emésztetlenül ürülnek ki, és az élelmiszerben található tápanyagok felhasználás nélkül maradnak.
A zúzott lenmag viszont felszabadítja értékes összetevőit, és megkönnyíti az emésztést a kiszabaduló lenmagolaj miatt.
2. Kukorica
A finom grillezett kukorica sokak körében népszerű de kukoricaszem gyakran emésztetlenül ürül ki. Ennek oka a szemek külső héjában rejlik, amely cellulózból áll.
Ezt az emésztőrendszer nehezen tudja feltörni. Ha azonban alaposan megrágja a kukoricát, akkor esélyt ad a szervezetnek, hogy hozzáférjen az értékes tápanyagokhoz, például az E-vitaminhoz és a káliumhoz.
A kukorica melegítése az emésztést is befolyásolhatja, mivel dextrinek keletkeznek, amelyek nehezebben emészthetők. A nyers kukorica itt alternatívát kínálhat. Az emésztési problémák ellenére a kukoricaszemek rosttartalmuknak köszönhetően továbbra is jótékony hatással vannak a belekre.
3. Forró citrom
A megfázás népszerű otthoni gyógymódja a forró citrom. De ha a citrom C-vitamin-tartalmát szeretné használni, ügyeljen arra, hogy ne melegítse fel túlságosan a vizet. A C-vitamin érzékeny a hőre, és 40 Celsius-fok feletti hőmérsékleten lebomlik. Ezért az italt csak ivóhőmérsékletre szabad melegíteni.
A forró citrom önmagában nem csodaszer a megfázás ellen. Ha magasabb C-vitamin-tartalmú alternatívákat keresel, használhatsz homoktövist vagy fekete ribizlit is, amelyek lényegesen több vitamint tartalmaznak.
4. Zabpehely
A zabpehely sokak számára a reggeli szerves része, és vastartalma miatt különösen népszerű. De itt gyakran előfordul hiba: a zabpehelyben is található fitátok gátolhatják a vas felszívódását. Tehát, ha csak tejjel készíti el a reggelit, csökkenti a vas felszívódását.
Jobb a zabpelyhet, például zabkását áztatni vagy főzni, hogy lebontsa a fitátok egy részét. A folyadék megválasztása is szerepet játszik. A tej és néhány növényi alapú tejalternatíva olyan anyagokat tartalmaz, amelyek gátolhatják a vas felszívódását. Ha biztosra akar menni, kombinálja a zabpelyhet C-vitaminban gazdag gyümölcsökkel, például naranccsal vagy ribizlivel, hogy elősegítse a vas felszívódását.
5. Sárgarépa
A sárgarépa magas béta-karotintartalmáról ismert, ami jót tesz a szemnek. De a nyers fogyasztás sok tápanyagot ad el. A sárgarépa főzése és pürésítése növeli a béta-karotin elérhetőségét a szervezet számára. Ezenkívül a sárgarépát kevés olajjal kell kombinálni, mivel a béta-karotin zsírban oldódik.
A sárgarépát szintén nem kell hámozni - sok tápanyag található ebben az ételben közvetlenül a bőr alatt.
6. Rizs
A rizs sok ember egyik alapvető élelmiszere, de különösen a rizs jelenthet egészségügyi kockázatot a helytelen elkészítés miatt. A rizs gyakran tartalmaz arzént, egy félfémet, amely túlzott fogyasztása egészségügyi problémákat okozhat. Az arzén felszívódásának csökkentésére szolgáló egyszerű trükk a rizs főzés előtt történő alapos mosása vagy néhány órán át áztatása.
A bő vízben történő főzés hatékonyabb az arzén eltávolításában is a rizsből, mivel a mérgező elem átjut a főzővízbe, amelyet aztán kiöntenek. A barna rizs jobb alternatívája, amely általában több arzént tartalmaz, a fehér rizs. Bár kevesebb tápanyagot tartalmaz, az arzénterhelés alacsonyabb - írja a focus.de.
