Egészség

Igazi szuperétel, mégis kevesen eszik ezt a zöldséget

Sejtvédő és gyulladáscsökkentő hatása is van

A padlizsán több mint 90 százalékban vízből áll, de több értékes tápanyag is megtalálható benne, ráadásul tele van antioxidánsokkal.

Igazi szuperétel, mégis kevesen eszik ezt a zöldséget
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Fotograv Di Antonio Gravante

A padlizsán – amelyet jellegzetes formája miatt tojásgyümölcsnek is neveznek – eredetileg Dél-Ázsiából származik, ma már azonban világszerte termesztik, főként üvegházakban – írja a hazipatika.com.

A KalóriaGuru.hu kalkulátora szerint 100 gramm padlizsánban 25 kalória, 1 gramm fehérje, 0,2 gramm zsír, 3,5 gramm szénhidrát és 3 gramm rost található. Ekkora mennyiségű padlizsánnal a napi folsav-, kálium- és mangánszükséglet több mint egytizedét tudjuk fedezni.

„A benne lévő kálium segíti a folyadékháztartás egyensúlyát, valamint az idegek és az izmok megfelelő működését” – hívja fel a figyelmet a Rizikometer. Emellett több mint 90 százaléka víz, folyadék- és rosttartalmának köszönhetően tehát hozzájárulhat a székrekedés és az aranyér megelőzéséhez, illetve kezeléséhez.

A padlizsán a fentieken túl értékes másodlagos növényi anyagokat tartalmaz. A benne található nasunin például képes semlegesíteni a szabad gyököket, így antioxidánsként védi a sejteket. A zöldségben rejlő klorogénsav pedig gyulladáscsökkentő hatásáról ismert.

A padlizsán vásárlásnál ajánlott figyelni arra, hogy a fényes és sima héjú darabokat válasszuk, azok ugyanis már jó eséllyel érettek. Nem árt tudni továbbá, hogy a nagyobb példányok néha kissé kemények, míg a kisebb padlizsánok zsengébb húsúak, ízesebbek és kevesebb bennük a keserűanyag.

Kapcsolódó írásaink