Egészség
A mosogatószivacsok valóságos baktériumtenyészetek
Amitől óva intenek a mikrobiológusok

A konyha takarítása sokak számára igazi kihívást okoz. Ennek oka egyrészt a sok egyidejű feladat, másrészt az, hogy ritkán tanítják meg bárkinek is a helyes módszereket. Pedig a hibás konyhai higiénia akár súlyos ételmérgezést is okozhat.
Nem megfelelő vízhőmérséklet
Bár a forró víz valóban fertőtlenít, a leghatékonyabb a langyos víz használata. Olyan hőmérsékletű legyen, hogy ne égesse meg a kezünket, és hosszabb ideig is kényelmesen tudjunk vele dolgozni. Az optimális tartomány 40-60 Celsius-fok. Fontos tudni: ha tisztítószert is használunk, akkor a hatékony takarításhoz nem feltétlenül szükséges meleg víz.
Elhanyagolt konyhai mosogató
A mosogató a konyha egyik legfertőzöttebb pontja, mivel itt tisztítjuk az edényeket és itt készítjük elő a főzéshez szükséges alapanyagokat. Gyakran gyűlnek fel benne ételmaradékok, és a folyamatos nedvesség tökéletes környezetet teremt a kórokozók számára. Ha ezek a mikroorganizmusok elszaporodnak, könnyen átkerülhetnek a tiszta edényekre is. Ezért elengedhetetlen, hogy hetente egyszer alaposan fertőtlenítsük, naponta pedig szappanos vízzel mossuk át. Fontos: a nedves felületeken a baktériumok villámgyorsan szaporodnak, ezért a tisztítás és fertőtlenítés után mindenképpen töröljük szárazra papírtörlővel a mosogatót.
Erőltetett súrolás az áztatás helyett
Sokan úgy gondolják, hogy minél keményebben dörzsölik az edényeket, annál tisztábbak lesznek. Ez azonban téves elképzelés. Ha a szennyeződés fél perc súrolás után sem oldódik, ne erőltessük, inkább áztassuk be 15-30 percre forró mosogatószeres vízbe. Ez megpuhítja a ráragadt ételmaradékokat és jelentősen megkönnyíti a tisztítást.
Túl régi mosogatószivacs
A mosogatószivacsok valóságos baktériumtenyészetek. Bár fertőtleníthetjük őket mikrohullámú sütőben vagy mosogatógépben, a legbiztonságosabb, ha 7-10 naponta újra cseréljük. Minél tovább használunk egy elhasználódott szivacsot, annál nagyobb a fertőzésveszély. Ideális megoldás, ha két külön szivacsot tartunk: az egyiket kizárólag edénymosogatásra, a másikat pedig a munkafelületek takarítására. Ezzel megelőzhetjük a keresztfertőzést.
Penészes hűtő elhanyagolása
Bár a hűtőben lassabban romlik az étel, időnként mégis előfordul, hogy valami bepenészesedik. Ilyenkor nem elegendő csak a romlott ételt kidobni, a hűtőt is alaposan meg kell tisztítani. Forró, szappanos vízzel mossuk le az érintett polcot vagy fiókot, majd hagyjuk teljesen megszáradni.
Ugyanazt a vágódeszkát használjuk
A fa vágódeszkák pórusaiba könnyen beleragadnak a baktériumok. Ha ugyanazon a deszkán vágjuk fel a csirkét és a zöldségeket, közben fertőtleníteni kellene, ami károsítja a fa szerkezetét és a gyakorlatban nehezen kivitelehezhető. A megoldás egyszerű: használjunk külön vágódeszkát húsokhoz és állati eredetű termékekhez (műanyag, üveg vagy fém anyagból), és egy másikat gyümölcsökhöz, zöldségekhez (ez lehet fa). A műanyag és üveg deszkák könnyedén fertőtleníthetők, míg ha csak növényi alapanyagokat vágunk a fa deszkán, a forró víz és mosogatószer elegendő a biztonságos tisztántartáshoz.
Elfelejtjük a mosogatógépet
Sokan tévesen azt hiszik, hogy a mosogatógép magát tisztítja. Valójában, ha elhanyagoljuk, ételmaradékok és zsír rakódik le benne, ami csökkenti a hatékonyságát és elősegíti a baktériumok szaporodását. Ez nemcsak kellemetlen szagokat okoz, hanem ritkább esetekben fertőzéshez is vezethet. Szerencsére a mosogatógép tisztítása egyszerű: hetente futtassunk egy üres programot úgy, hogy a felső kosárba egy kis tálkába ecetet helyezünk el. Ez eltávolítja a lerakódásokat és fertőtleníti a berendezést. Ne feledkezzünk meg a szűrőről sem: vegyük ki, áztassuk forró szappanos vízbe, majd alaposan tisztítsuk meg.