Egészség
Így védhetjük meg fogainkat
Szakértők szerint a víz segít normalizálni a nyál pH-értékét

Erre a következtetésre jutottak a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem tudósai. A tanulmány eredményeit a Frontiers in Oral Health folyóiratban tették közzé.
A kísérletben 105, öt és tíz év közötti gyermek vett részt, akik megelőző fogászati vizsgálaton estek át. A kezdeti vizsgálat után a gyerekeket három csoportra osztották: az első 500 ml vizet, a második 200 ml almalevet kapott, a harmadik pedig kontrollcsoportként szolgált. 45-60 perc elteltével a kutatók ismételt nyálmintákat gyűjtöttek, és hét kulcsfontosságú paraméter szempontjából elemezték azokat.
Azok a gyerekek, akik vizet ittak, csökkent nyálsavszintet és a fogzománcot lebontó enzimek szintjét tapasztalták. Ugyanakkor az alanyok szájüregi védőfehérjéinek és immunglobulinjainak szintje megemelkedett a helyi immunitásban. Sem az almalé, sem a folyadékmentesség nem hozott hasonló hatást.
A szerzők kifejtik, hogy a víz segít normalizálni a nyál pH-értékét, helyreállítja a szájüreg helyi védekezőképességét és csökkenti az ozmolaritást. Az ozmolaritás az oldott anyagok (pl. sók, cukrok, fehérjék és más molekulák) koncentrációjának mértéke a nyálban. Amikor egy gyermek édes italt iszik, a nyál ozmolaritása megnő, növelve a hatóanyagok mennyiségét. Ez megzavarhatja a normális összetételét és működését.
A tudósok szerint a cukros italok vízzel való helyettesítése hatékony módja lehet a fogszuvasodás és a gyulladásos ínybetegségek megelőzésének, különösen a gyermekeknél – írta meg a Sports.kz.