Egészség

Így gyógyít a szurokfű

Nem csak az emésztést támogatja

A szurokfű, avagy az oregánó nemcsak a mediterrán ételek elengedhetetlen fűszere, hanem az egyik legősibb és legsokoldalúbb gyógynövény is.

Így gyógyít a szurokfű
Üvegedényben tároljuk a szárított oregánót
Fotó: NurPhoto via AFP/Nikolas Kokovlis

A szurokfű (Origanum vulgare) illatos fűszer, egyben sokoldalú gyógynövény, amely így helyet érdemel minden háztartásban. Akár teaként, akár olajként, akár frissen szedve használjuk, természetes módon járul hozzá egészségünk megőrzéséhez. Ha pedig egy napos sarokban helyet biztosítunk neki a kertben, évekig élvezhetjük ennek a mediterrán csodának az illatát és ízét.

A szurokfű egészségügyi hatásai

Az oregánó fő hatóanyagai közé tartozik a karvakrol és a timol, amelyek természetes antibakteriális és gombaellenes vegyületek. Ezeknek köszönhetően a növény kivonata hatékonyan gátolhatja számos kórokozó, például a Staphylococcus vagy a Candida fajok szaporodását. A szurokfű teája enyhítheti a torokfájást, segíthet a légúti fertőzések leküzdésében, és természetes köptetőként is működhet.

Az antioxidánsokban gazdag oregánó támogatja az immunrendszer működését, csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, illetve védelmet nyújthat a sejtkárosodást okozó szabad gyökök ellen. Egyes kutatások szerint az oregánóolaj jótékonyan hat az emésztésre is, mivel serkenti az epeelválasztást, ezáltal elősegíti a zsírok lebontását és csökkenti a puffadást.

Hogyan használható gyógynövényként?

  • Teaként: szárított leveleiből forrázat készíthető, amely meghűlés, köhögés, torokfájás vagy emésztési panaszok esetén nyújthat enyhülést.
  • Illóolaj formájában: az oregánóolaj külsőleg fertőtlenítő hatású, belsőleg pedig a bélrendszer egyensúlyának támogatására használható. Fontos megjegyezni, hogy az oregánóolaj rendkívül tömény, ezért csak orvos vagy fitoterapeuta tanácsára, hígítva alkalmazható.
  • Inhalálásra: forró vízbe cseppentve segíthet a légutak tisztításában és a nyálkahártya gyulladásának enyhítésében.
  • Tinktúra vagy kapszula formájában: a koncentrált hatóanyagokat tartalmazó készítmények az immunrendszer erősítésére és fertőzések megelőzésére is alkalmasak lehetnek.

Otthoni termesztése – napfény- és szárazságtűrő növény

A szurokfű rendkívül hálás növény, ha napfényes helyet és jó vízelvezetésű talajt biztosítunk számára. Legjobban meleg, déli fekvésű kertrészekben érzi magát, de balkonládában is szépen fejlődik, ha elegendő fényt kap. A magról vetett palántákat érdemes kora tavasszal elültetni, majd rendszeresen visszacsípni a hajtásokat, hogy a növény bokrosodjon és aromás leveleket hozzon. A túlöntözést kerülni kell, mivel a gyökér rothadásra hajlamos.

A szurokfű évelő növény, ezért a hidegebb hónapokban visszahúzódik, de a következő tavasszal újra kihajt. Fagymentes időszakban akár frissen is szedhetjük, télen pedig szárítva is megőrizhetjük a leveleket, így egész évben élvezhetjük az aromáját és jótékony hatásait.

A legjobb időpont a szurokfű betakarítására a virágzás kezdete, amikor a növény illóolaj-tartalma a legmagasabb. Ilyenkor az egész növény illatos, és a levelekben található hatóanyagok koncentrációja is a csúcson van. A szárításhoz a friss hajtásokat árnyékos, jól szellőző helyen érdemes fellógatni, hogy megőrizzék színüket és aromájukat. A szárított leveleket légmentesen zárható üvegben tárolhatjuk, így hónapokig megőrzik intenzív illatukat és gyógyhatásukat.

Oregánó a konyhában: több mint pizzafűszer

A szurokfű az olasz, görög és spanyol konyha egyik alapfűszere, amely tökéletesen harmonizál paradicsomos ételekkel, húsokkal, halakkal és sajtokkal. Nemcsak a pizzaszósz vagy a lasagne ízét emeli ki, hanem grillezett zöldségek, saláták és levesek fűszerezésére is kiváló. A friss leveleket a főzés végén érdemes hozzáadni az ételhez, hogy megőrizzék intenzív aromájukat, a szárított változat pedig lassabban fejti ki ízét, így inkább a főzési folyamat elején ajánlott felhasználni.

Érdekesség, hogy az oregánó olaja természetes tartósítószerként is működhet: erős antibakteriális hatásának köszönhetően hosszabb ideig frissen tartja az ételeket. Ez a tulajdonsága már az ókori időkben is ismert volt, amikor a húst és a halat ezzel a növénnyel dörzsölték be a romlás késleltetésére – írta meg a hazipatika.com.

Kapcsolódó írásaink