Egészség
Miért lehetnek károsak az egészségre a szilikon formák?
A fő veszélyt az úgynevezett sziloxánok jelentik

A Health Canada szerint a szilikonból hevítés hatására mérgező vegyi anyagok szabadulnak fel, amelyek kioldódhatnak mind az élelmiszerekbe, mind a levegőbe. Ezek az anyagok még ismételt használat után is megmaradnak, bár koncentrációjuk idővel csökken.
A fő veszélyt az úgynevezett sziloxánok jelentik – szilícium és oxigén alapú vegyületek. Ezek a szilikonkaucsuk alkotóelemei, és széles körben használják őket nemcsak konyhai eszközökben, hanem kozmetikumokban, orvosi implantátumokban, építési tömítőanyagokban és kenőanyagokban is.
A tudósok 25-féle ciklikus sziloxánt fedeztek fel sütőformákban, amelyek melegítés hatására az ételbe és a levegőbe kerülnek. A gyermekek különösen veszélyeztetettek: sütés közben belélegezhetik a gőzöket, és étellel lenyelhetik ezeket az anyagokat.
A legnagyobb veszélyt a nehéz sziloxánok jelentik (D7–D16 jelöléssel). Míg a könnyebb vegyületek toxicitásáról már léteznek adatok, a nehezebb variánsok hatásait még nem vizsgálták teljes mértékben.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy egyelőre nem lehet pontosan meghatározni a szilikon formák egészségügyi kockázatait. A tanulmány eredményei azonban egyértelműen azt mutatják, hogy sürgősen szükség van további kutatásokra a szilikon edények mindennapi életben való használatának kockázatainak felmérésére – írja a Sports.kz a Sciencedirect.com-ra hivatkozva.