Egészség

Miért lehetnek károsak az egészségre a szilikon formák?

A fő veszélyt az úgynevezett sziloxánok jelentik

A szilikon sütőformák régóta népszerűek a kényelmük, rugalmasságuk és tapadásmentes tulajdonságaik miatt. Egy új tanulmány azonban megállapította, hogy az ilyen edények talán mégsem annyira biztonságosak, mint azt általában hiszik.

Miért lehetnek károsak az egészségre a szilikon formák?
Képünk illusztráció
Fotó: Mint Images via AFP

A Health Canada szerint a szilikonból hevítés hatására mérgező vegyi anyagok szabadulnak fel, amelyek kioldódhatnak mind az élelmiszerekbe, mind a levegőbe. Ezek az anyagok még ismételt használat után is megmaradnak, bár koncentrációjuk idővel csökken.

A fő veszélyt az úgynevezett sziloxánok jelentik – szilícium és oxigén alapú vegyületek. Ezek a szilikonkaucsuk alkotóelemei, és széles körben használják őket nemcsak konyhai eszközökben, hanem kozmetikumokban, orvosi implantátumokban, építési tömítőanyagokban és kenőanyagokban is.

A tudósok 25-féle ciklikus sziloxánt fedeztek fel sütőformákban, amelyek melegítés hatására az ételbe és a levegőbe kerülnek. A gyermekek különösen veszélyeztetettek: sütés közben belélegezhetik a gőzöket, és étellel lenyelhetik ezeket az anyagokat.

A legnagyobb veszélyt a nehéz sziloxánok jelentik (D7–D16 jelöléssel). Míg a könnyebb vegyületek toxicitásáról már léteznek adatok, a nehezebb variánsok hatásait még nem vizsgálták teljes mértékben.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy egyelőre nem lehet pontosan meghatározni a szilikon formák egészségügyi kockázatait. A tanulmány eredményei azonban egyértelműen azt mutatják, hogy sürgősen szükség van további kutatásokra a szilikon edények mindennapi életben való használatának kockázatainak felmérésére – írja a Sports.kz a Sciencedirect.com-ra hivatkozva.

Kapcsolódó írásaink