Egészség
Ez a szuperélelmiszer hatásos lehet a demencia ellen
A koleszterinszintet is javítja

A pekándió több antioxidánst és egészséges zsírt tartalmaz, mint a legtöbb dióféle – a mandulához képest például kétszer annyi E-vitamin van benne. Magas kalóriatartalma miatt azonban érdemes mértéket tartani – naponta legfeljebb 30 gramm, vagyis nagyjából 20–25 szem az ideális mennyiség belőle – írja a mindmegette.hu.
A pekándió igazi szívbarát étel, amely rostokban, antioxidánsokban és telítetlen zsírsavakban egyaránt gazdag.
Kutatások szerint azoknak, akik 12 héten át naponta egy marék pekándiót fogyasztottak, jelentősen javult a koleszterin- és trigliceridszintjük – vagyis a rendszeres fogyasztás valóban hozzájárulhat a szív egészségéhez.
A pekándióban található E-vitamin, B-vitaminok, cink és antioxidánsok támogatják az agy normál működését és a kognitív funkciókat. Egy kutatás szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak dióféléket, akár 12%-kal kisebb eséllyel alakul ki demencia.
A pekándiónak kiemelkedően magas a flavonoidtartalma. Ezek az antioxidánsok védik a sejteket az oxidatív stresszel szemben, és segíthetnek megelőzni bizonyos betegségeket – például a szív- és érrendszeri problémákat, a cukorbetegséget vagy akár egyes daganatos betegségeket is.
Egy marék pekándió a napi rostszükséglet közel 10%-át fedezi, így támogatja a kiegyensúlyozott emésztést és a bélflóra egészségét. A rostok segítik az emésztési folyamatokat, miközben hosszabb ideig biztosítják a teltségérzetet.
A pekándió azok számára is ajánlott, akik alacsony szénhidráttartalmú étrendet követnek. Egy marék pekándió 4 gramm szénhidrátot tartalmaz, miközben tele van egészséges zsírokkal és fehérjékkel. Rendszeres fogyasztása javíthatja az inzulinérzékenységet, így támogatja a kiegyensúlyozott vércukorszintet is.