Egészség

Mandula vagy dió?

Melyik az egészségesebb?

A mandula és a dió egészséges diófélék, amelyek számos tápanyagban gazdagok, beleértve az egészséges zsírokat, fehérjéket, rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.

Mandula vagy dió?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

„A dió lényegesen magasabb omega-3 tartalommal rendelkezik, mint a mandula” - mondta Brian Quoc Le táplálkozási szakértő a Health-nek. „A dió gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban (PUFA), különösen linolsavban és alfa-linolénsavban (ALA). Ezzel szemben a mandula nagyon kevés omega-3 zsírsavat tartalmaz, mivel főleg egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag.” - írja a táplálkozási szakértő Health.com cikkében.

Fehérje, rost és jóllakottság: mandula előre

„A mandula magasabb fehérje- és rosttartalmú, mint a dió” - mondta Le. Egy uncia mandula (30 gramm) 3,5 gramm rostot és 6,1 gramm fehérjét tartalmaz, míg ugyanez az adag dió 2 gramm rostot és 4 gramm fehérjét tartalmaz.

A mandula magasabb fehérje- és rosttartalma kielégítőbb termékké teszi. A fehérje és a rost elősegíti a jóllakottságot azáltal, hogy lelassítja az emésztést és serkenti a jóllakottsági hormonok termelését.

A szív egészsége és az antioxidánsok

A mandula és a dió fogyasztása támogathatja a szív- és érrendszeri egészséget és növelheti az antioxidáns bevitelt.

„A dióban található magas alfa-linolénsav (ALA), valamint a dióban található polifenolok és fitoszterolok tartalma segít csökkenteni a gyulladást, javítani az erek működését, csökkenteni az LDL-koleszterinszintet és csökkenteni a vérnyomást” - magyarázta Le.

A dió gazdag L-argininforrás is, egy aminosav, amely az egészséges véráramlás elősegítésével védi a szív egészségét.

Ugyanakkor a mandula gazdag E-vitamin-forrás, amely megvédi a sejteket az oxidatív stressztől és az LDL-oxidációtól„ - mondja Michelle Rutenstein táplálkozási szakértő. Tanulmányok azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik több E-vitaminban gazdag ételt, például mandulát fogyasztanak, alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Testsúlykontroll

A kutatások azt mutatják, hogy a több dió fogyasztása jót tesz a testsúlyszabályozásnak, és a dióban gazdag étrend hosszú távon segíthet megelőzni a súlygyarapodást.

A mandula magasabb fehérje- és rosttartalmú, mint a dió, így a legjobb választás a testsúly szabályozására.

Milyen dióféléket kell fogyasztani? A céltól függ

A szív egészségéért: dió

Ami a szív egészségét illeti, a dió magas az alfa-linolénsav (ALA) tartalma, egy omega-3 zsírsav, amely a gyulladás csökkentéséhez és a szív egészségének javulásához kapcsolódik. A dió rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas koleszterinszintet.

Az agyműködéshez: mindkettő

A dió és a mandula olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek jót tesznek az agy egészségének, például alfa-linolénsavat (ALA) és E-vitamint, valamint növényi vegyületeket, például polifenolokat és fitoszterolokat. Ezek a vegyületek csökkentik a gyulladást, javítják az erek működését és elősegítik az egészséges véráramlást, ami pozitív hatással van az agy egészségére.

Fogyáshoz: mandula

A mandula valamivel alacsonyabb kalóriatartalmú, fehérjében és rostban is gazdagabb. A fehérje és a rost hozzájárul az étkezés utáni teltségérzethez, ami hozzájárul a testsúlykezeléshez.

Az izmok helyreállításához: mandula

A mandula több fehérjét és magnéziumot tartalmaz, mint a dió, amelyek kulcsszerepet játszanak az izmok regenerálódásában.

A kiegyensúlyozott étrendért: mindkettő

A mandula és a dió étrendbe való felvétele növeli az általános egészséghez nélkülözhetetlen tápanyagok, például rostok, fehérjék, magnézium és E-vitamin bevitelét.

Kapcsolódó írásaink