Egészség

Ez a népszerű szokás halálosabb, mint a cigaretta

Rejtett veszélyeket hordoz

Többek között a bolti kenyerek, müzliszeletek és chipsek fogyasztása drámaian növeli a szervezet gyulladásszintjét, ami közvetlenül hozzájárulhat a szívbetegségek és a daganatos megbetegedések kialakulásához. A kutatók szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek hosszú távon olyan súlyos egészségkárosító hatást válthatnak ki, mint a dohányzás.

Ez a népszerű szokás halálosabb, mint a cigaretta
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek sok adalékanyagot (cukor, mesterséges színezék, ízfokozó stb.) tartalmazó élelmiszerek
Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek – például az üdítők, a chipsek, a készételek és a feldolgozott húsok – már az átlagos felnőtt étrendjének több mint a felét teszik ki. Bár finomak, valójában kalóriadús, de tápanyagban szegény termékekről van szó, amelyek túlzott fogyasztása a tudomány szerint közvetlenül fokozza a szervezetben a gyulladásos folyamatokat – írja az Origo.

A Florida Atlantic Egyetem kutatása egyértelmű kapcsolatot mutatott ki az ultrafeldolgozott élelmiszerek (angol rövidítéssel UPF-ek) és a magas gyulladásszint között. Azoknál, akik étrendjük 60–79 százalékát ilyen termékekből fedezték, 11 százalékkal magasabb volt a szervezet gyulladásos fehérjéinek szintje. A legfőbb mérőszám, a nagy érzékenységű C-reaktív fehérje (hs-CRP), megbízhatóan jelzi a gyulladás jelenlétét, és előrejelzi a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

A kutatók szerint az UPF-fogyasztás növeli

  • az elhízás,
  • a rák,
  • az anyagcsere-betegségek,
  • a depresszió
  • és az idő előtti halálozás kockázatát is.

Az Egyesült Államokban a napi kalóriabevitel 60 százaléka ilyen termékekből származik, ami drámai növekedés az elmúlt évtizedekhez képest. A vizsgálat 9254 amerikai felnőtt adatait elemezte, és azt találta, hogy a gyulladásos markerek különösen magasak voltak az 50–59 évesek, a dohányzók és az elhízott emberek körében. Az elhízott résztvevők esetében például 80 százalékkal nagyobb volt a gyulladás kockázata, mint az egészséges testsúlyúaknál.

A szakértők szerint a jelenség nemcsak a szívbetegségek miatt aggasztó. Az ultrafeldolgozott ételek túlzott fogyasztása a fiatal felnőttek körében is hozzájárulhat a vastagbélrák és más emésztőrendszeri betegségek előfordulásának növekedéséhez.

A kutatók párhuzamot vontak a dohányzás és az ultrafeldolgozott élelmiszerek között: évtizedekbe telt, mire a társadalom felismerte a cigarettázás egészségkárosító hatását. Hasonlóan lassú folyamatra számítanak az UPF-ek esetében is, amelyek mögött óriási gazdasági érdekek állnak.

„A nagy élelmiszeripari vállalatok befolyása ma akkora, mint amekkora a dohányiparé volt korábban” – figyelmeztetnek a szakértők. – „A kormányok feladata lenne a káros adalékanyagok csökkentése, a címkézés javítása és az egészségesebb ételek elérhetőbbé tétele – különösen az iskolákban és közétkeztetésben.”

A szakemberek szerint minél több természetes, feldolgozatlan ételt kellene fogyasztanunk – zöldségeket, gyümölcsöket, teljes értékű gabonákat és friss ételeket. Ezek nemcsak csökkentik a gyulladást, hanem hosszú távon a szív, az agy és az immunrendszer egészségét is védik.

Kapcsolódó írásaink