Egészség

Ez a konzervétel csökkentheti a magas vérnyomást

A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma világszerte

Kezeletlenül súlyos szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethet a magas vérnyomás. Jó hír azonban, hogy nemcsak gyógyszerekkel, hanem tudatos étrendi változtatásokkal is csökkenhetjük a vérnyomást. Léteznek például „vérnyomáscsökkentő ételek”, amelyek rendszeres fogyasztása segíthet egy egészséges vérnyomásszint fenntartásában.

Ez a konzervétel csökkentheti a magas vérnyomást
A magas vérnyomásnak gyakran nincsenek tünetei, ezért „néma gyilkosnak” is nevezik
Fotó: AFP/Science Photo Library/SMD/Science Photo Li/Microgen Images

Veronica Rouse dietetikus az EatingWell magazinnak azt nyilatkozta, hogy a konzerv szardínia az egyik legegyszerűbb, mégis leghatékonyabb élelmiszer, amit beilleszthetünk a vérnyomásbarát étrendbe. Magas omega-3 zsírsav-tartalma csökkenti a gyulladásokat a szervezetben, ami a vérnyomásra is pozitív hatással van. Emellett gazdag kalciumban, ami elengedhetetlen az artériák megfelelő működéséhez és a vérnyomás szabályozásához.

Rouse arra is felhívta a figyelmet, hogy a szardínia tökéletesen illeszkedik a DASH-diétába (Dietary Approaches to Stop Hypertension), amelyet kifejezetten a vérnyomás csökkentésére dolgoztak ki.

Bár a konzerv szardínia valóban remek választás, nem ez az egyetlen vérnyomáscsökkentő étel, amit rendszeresen érdemes fogyasztani. A banán és a brokkoli is hatékony segítőtárs lehet, méghozzá magas káliumtartalmuknak köszönhetően.

A kanadai Waterloo Egyetem kutatása szerint nemcsak az alacsony sófogyasztás, hanem a kálium és nátrium közti arány is döntő fontosságú. A tudósok arra jutottak, hogy a káliumban gazdag étrend akár hatékonyabb is lehet a magas vérnyomás kezelésében, mint pusztán a sóbevitel csökkentése – írta meg a Magyar Nemzet.

Kapcsolódó írásaink