Egészség
Növényvédő szereket találtak a gnocchiban
Parkinson-kórhoz is vezethet

Csak minden 5. termék szerepelt igazán jól a nagy gnocchi-teszten – osztotta meg Facebook-követőivel egy közelmúltbeli termékteszt eredményeit a Rizikometer. Mint írták, a német szakértők 21 hűtött és 3 hagyományos gnocchit vettek górcső alá.
Ez a baj a gnocchikkal
Több termék sótartalma is meghaladta az 1,1 százalékos határértéket, emellett néhány „tésztagombócban” mesterséges aromákat is kimutattak. De még ennél is nagyobb probléma, hogy jópár gnocchiban többféle növényvédőszer-maradék jelenlétét is kimutatták. Egy friss kutatás pedig bizony összefüggést talált a több növényvédő szer egyidejű jelenléte és a Parkinson-kór kialakulásának nagyobb kockázata között.
„A 24 vizsgált termékből mindössze 5 kapott »nagyon jó«, 12 pedig »jó« minősítést. A hazánkban is kapható márkák közül »jó« értékeléssel zárt a De Cecco, a Bioverde és a Giovanni Rana, a Rummo gnocchi ugyanakkor csak »közepes« pontszámot kapott” – részletezték.
Teljes kiőrlésű termékek: átverik a fogyasztókat?
190 teljes kiőrlésű terméket vettek górcső alá a holland szakértők, és megállapították, hogy a vizsgált élelmiszerek több mint negyedét valójában nem is szabadna „teljes kiőrlésűnek” nevezni – írta meg a hazipatika.com.