Egészség

Miért fáj a gyomor étkezés után?

Sokan ismerik az étkezés utáni nehézségérzetet

Gyakran az emberek azonnal gastritisre, krónikus hasnyálmirigy-gyulladásra vagy más szörnyűségekre gondolnak.

Miért fáj a gyomor étkezés után?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Gyakran a fájdalom és a kellemetlen érzés funkcionális dyspepsia, azaz a gyomor működésének zavara miatt jelentkezik, látható károsodás nélkül. A tünetek az idegek fokozott érzékenysége miatt jelentkeznek, a normális sósav vagy az epe hatására. A stressz, a szorongás és az alváshiány fokozza az érzést – mondta a gasztroenterológus, számol be a KP.RU.

A mélyen elhelyezkedő idegek jeleket küldenek az agyba, ezért az érzelmi feszültség vagy a fáradtság új fájdalomrohamokat válthat ki. Hasonló mechanizmus működik az irritábilis bél szindróma – a bél funkcionális rendellenessége – esetén is.

A depresszió, az akut stressz és a szorongás fokozzák a tüneteket – magyarázta a szakember.

Az állapot enyhítéséhez fontos az életmód megváltoztatása, a szorongás csökkentése és az alvás normalizálása. Orvosi rendelvényre neuromodulátorok, köztük antidepresszánsok is alkalmazhatók.

Kapcsolódó írásaink

Brokkoli a rák ellen?

ĀHogyan lehet felismerni, hogy a táplálkozási tippek valóban tudományosan megbízhatóak?