Egészség
Miért fáj a gyomor étkezés után?
Sokan ismerik az étkezés utáni nehézségérzetet

Gyakran a fájdalom és a kellemetlen érzés funkcionális dyspepsia, azaz a gyomor működésének zavara miatt jelentkezik, látható károsodás nélkül. A tünetek az idegek fokozott érzékenysége miatt jelentkeznek, a normális sósav vagy az epe hatására. A stressz, a szorongás és az alváshiány fokozza az érzést – mondta a gasztroenterológus, számol be a KP.RU.
A mélyen elhelyezkedő idegek jeleket küldenek az agyba, ezért az érzelmi feszültség vagy a fáradtság új fájdalomrohamokat válthat ki. Hasonló mechanizmus működik az irritábilis bél szindróma – a bél funkcionális rendellenessége – esetén is.
A depresszió, az akut stressz és a szorongás fokozzák a tüneteket – magyarázta a szakember.
Az állapot enyhítéséhez fontos az életmód megváltoztatása, a szorongás csökkentése és az alvás normalizálása. Orvosi rendelvényre neuromodulátorok, köztük antidepresszánsok is alkalmazhatók.