Egészség

Mit nem szabad reggel éhgyomorra enni

Mindenki tudja, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése

A reggeli meghatározza az anyagcsere ritmusát és energiával látja el a következő órákat.

Mit nem szabad reggel éhgyomorra enni
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Azonban nem minden étel egyformán hasznos éhgyomorra. Nézzük meg részletesen, mely ételeket érdemes kerülni az ébredés utáni első percekben, hogy ne ártsunk a szervezetünknek - írja a Avicenna72.ru.

Vörös hús

A vörös hús nehéz ételnek számít, mivel magas a fehérje- és zsírtartalma, amelyek emésztése jelentős erőfeszítést igényel a szervezet részéről. Ez a folyamat a gyomor-bél traktus aktív munkájával és nagy mennyiségű energia felhasználásával jár. Reggel, az éjszakai alvás után, az emésztőenzimek aktivitása még nem érte el a csúcspontját, ami növeli a gyomor-bélrendszer terhelését és meghosszabbítja az emésztési időt. A vörös hús éhgyomri fogyasztása nehézségérzetet és kellemetlenséget okozhat. A legjobb megoldás az, ha a fogyasztását későbbi időpontra halasztjuk, és reggel könnyebb fehérjeforrásokat, például tojást, túrót vagy baromfit választunk.

Joghurtok és túrók

Sok ipari joghurt és túró jelentős mennyiségű hozzáadott és rejtett cukrot, valamint mesterséges adalékanyagokat, aromákat és sűrítőanyagokat tartalmaz. Az ilyen termékek éhgyomri fogyasztása hirtelen hatással van a vércukorszintre és inzulinugrást okoz. A glükózszint gyors emelkedését ugyanolyan hirtelen csökkenés követheti, ami éhségérzetet vált ki röviddel a reggeli után, és hozzájárul a súlygyarapodáshoz. Az ipari változatokkal ellentétben a természetes, adalékanyagoktól mentes joghurt hasznos probiotikumokat tartalmaz, és jótékony hatással lehet az emésztésre, azonban fogyasztása célszerűbb 2-3 órával a főétkezés után vagy lefekvés előtt, amikor jobban felszívódik és több hasznot hoz a bélflóra számára.

Citrusfélék (gyümölcslevek és gyümölcsök)

A citrusfélék és gyümölcslevek magas savtartalmúak, ami irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját, különösen éhgyomorra. A savas ételek rendszeres fogyasztása éhgyomorra elősegítheti a gyomorhurut kialakulását és gyomorégést okozhat. Ezenkívül a citrusfélék ismert allergének. A magas C-vitamin-tartalom ellenére a citrusfélék éhgyomri fogyasztása negatív hatással lehet a fogzománcra az savak hatása miatt. A C-vitamin beviteléhez reggel jobb, ha inkább kíméletesebb alternatív forrásokat választunk, mint például a bogyós gyümölcsök vagy egyes zöldségek.

Körte és datolyaszilva

A körte és a kaki nagy mennyiségű durva rostot és speciális anyagokat, tanninokat tartalmaz, amelyek összehúzó hatással bírhatnak. Savtartalmuk is meglehetősen magas lehet. Ezeknek a gyümölcsöknek az éhgyomri fogyasztása lassú emésztéshez, puffadáshoz és bélrendszeri diszkomforthoz vezethet. A tanninok hatással lehetnek a bélmozgásra, egyes embereknél lassítva annak működését.

Nyers zöldségek

A nyers zöldségek rostokban gazdagok és különböző savakat tartalmaznak. Emésztésükhöz bizonyos emésztőenzimek aktivitása szükséges. Reggel, amikor az emésztőrendszer csak „ébred”, ezeknek az enzimeknek az aktivitása csökkenhet, ami fokozott gázképződéshez, puffadáshoz és nehézségérzethez vezet a gyomorban. Ha zöldségeket szeretne beépíteni a reggelijébe, akkor jobb, ha a hőkezelt zöldségeket választja, amelyek könnyebben emészthetőek.

Fokhagyma

A fokhagyma agresszív hatással van a gyomor nyálkahártyájára, mivel magas a biológiailag aktív anyagok, különösen az allicin tartalma. A fokhagyma éhgyomri fogyasztása gyomorégést és általános kellemetlen érzést okozhat a gyomor-bél traktusban. Emellett potenciálisan hatással van a gyomor mikroflórájára is, ami éhgyomorra fogyasztva még kifejezettebb lehet.

Kávé

Egy csésze erős kávé éhgyomorra történő fogyasztása negatívan hat a szív- és érrendszerre a koffein hirtelen felszabadulása miatt, ami magas vérnyomáshoz és gyors szívveréshez vezethet. A kávé erős vizelethajtó hatással rendelkezik, ami hozzájárulhat a szervezet kiszáradásához, különösen, ha nem pótoljuk a folyadékveszteséget. Ezenkívül a kávé savassága irritáló hatással lehet a gyomor nyálkahártyájára. Reggeli frissítő italként jobb, ha kíméletesebb alternatívákat választunk, például meleg vizet citrommal vagy gyógyteát.

Hideg italok (víz és egyéb)

Hideg italok, beleértve a sima vizet is, fogyasztása közvetlenül ébredés után az anyagcsere lelassulásához és a vérkeringés romlásához vezethet. A hideg az emésztőrendszer ereinek görcsét okozhatja, ami megnehezíti a normális emésztést. Nőknél a hideg italok fogyasztása éhgyomorra bizonyos esetekben negatív hatással lehet a menstruációs ciklusra. A reggeli italok optimális hőmérséklete szobahőmérsékletű vagy meleg. Ajánlatos a napot egy pohár meleg vízzel kezdeni, amely enyhén beindítja az emésztőrendszer működését.

További termékek, amelyek éhgyomorra nem ajánlottak

Édes szénsavas italok: Gyors szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen vércukorszint-emelkedést és azt követő inzulinkibocsátást okoznak, ami gyors éhségérzethez vezet és túlterheli a hasnyálmirigyet.

Sütemények és édességek (üres gyomorra): Gazdagok egyszerű szénhidrátokban, amelyek gyorsan felszívódnak, és a tápanyagok hiányában hirtelen cukorszint-emelkedést okoznak. Az ilyen étkezés utáni teltségérzet gyorsan elmúlik.

Banán (bizonyos esetekben): Sok magnéziumot és káliumot tartalmaz. Elméletileg, bizonyos egészségügyi állapotok esetén, ezeknek az elektrolitoknak a nagy mennyiségű, éhgyomri bevitelével elektrolit-egyensúlyhiány alakulhat ki. Azonban a legtöbb egészséges ember számára a banán reggelire teljesen elfogadható.

A reggeli hatása a szervezet különböző rendszereire

A megfelelő reggeli jelentős hatással van a szervezet különböző rendszereire. Segít beindítani az anyagcserét, aktivizálja az emésztőrendszer működését, biztosítja a vércukorszint stabilitását, ami fontos az energia és a koncentráció fenntartásához. A teljes értékű reggeli hozzájárul a munkaképesség javításához és az általános közérzet javításához a nap folyamán.

Kapcsolódó írásaink