Egészség

Egy orvos megnevezte a három leghasznosabb őszi zöldséget

Érdemes beépíteni az étrendbe

A Gazeta szerint a tök, a cékla és a káposzta a legegészségesebb őszi zöldségek, amelyeket érdemes beépíteni az étrendbe a jobb egészség érdekében – állítja Elena Ustinova táplálkozási szakértő.

Egy orvos megnevezte a három leghasznosabb őszi zöldséget
A cékla számos értékes vitamint, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaz
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

A tök rendkívül alacsony kalóriatartalmú – mindössze körülbelül 22 kcal 100 grammonként –, így kiváló választás azok számára, akik odafigyelnek az alakjukra, vagy diétáznak.

„100 gramm tök tartalmazza az A-vitamin napi adagját, amely elengedhetetlen az egészséges immunműködéshez, a jó látáshoz és a hormonális egyensúlyhoz. Rostban is gazdag (körülbelül 4 gramm 100 grammonként), ami elengedhetetlen a megfelelő gyomor-bélrendszeri működéshez. A tök emellett sokféle étellel jól illik” – jegyezte meg a táplálkozási szakértő.

A cékla ugyanolyan jótékony hatású. Létezik egy tévhit, hogy túl magas a kalóriatartalma, és negatívan befolyásolja a vércukorszintet. Azonban, ahogy Ustinova hangsúlyozta, ez egy tévhit: 100 gramm főtt cékla mindössze 8-10 gramm szénhidrátot tartalmaz.

„A cékla fő értéke az antocianinok, azok az anyagok, amelyek gazdag bordó árnyalatukat adják. Ezek a természetes pigmentek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, lassítják az öregedési folyamatokat, segítenek a stressz leküzdésében és védik a sejteket a szabad gyökök károsodásától. Minél sötétebb a gyökér, annál előnyösebb” – magyarázta az orvos.

A cékla enyhe hashajtó tulajdonságairól és a gyomor-bélrendszeri funkciók normalizálására való képességéről is ismert. Oldható és oldhatatlan rostot is tartalmaz, így hatékonyan megelőzi a székrekedést.

A táplálkozási szakértő a fehér káposztát nevezte meg a harmadik egészséges őszi zöldségként, mivel ilyenkor éri el a terméshozam csúcsát. A friss káposztából, sárgarépából és zöldségekből gyakran készítenek vitamindús salátákat, és egy adag ilyen étel szinte a napi C-vitamin-szükségletet tartalmazza.

„Mindenféle káposzta tartalmaz olyan anyagokat, amelyek csökkenthetik a nőknél az emlőrák kockázatát. A fehér káposzta U-vitamint is tartalmaz, egy ritka elemet, amely gyógyíthatja a nyálkahártyákat, és csökkentheti a gyomorhurut és a peptikus fekély kockázatát” – tette hozzá a szakember.

Az orvos arra is figyelmeztetett, hogy a gyomorproblémák súlyosbodásával küzdőknek tartózkodniuk kell a friss káposzta fogyasztásától, amíg állapotuk javul.