Egészség

Hét rákkockázat, amelyekről alig tud valaki

Váratlan veszélyek

Dohányzás, gyorsételek, elhízás: A legtöbb ember ismeri ezeket a rákos kockázati tényezőket. De vannak olyan veszélyforrások is, amelyekre nem is gondolna.

Hét rákkockázat, amelyekről alig tud valaki
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Jobb, ha a következő dolgokatelkerüli:

1. Ablak mellett ülni a repülőgépen

Az ablaküvegek blokkolják a legtöbb UVB-sugarat, amelyek leégést okoznak. Az UVA-sugarak 47 százalékát azonban átengedik. Az UVA-sugarak felelősek a bőr öregedéséért és a bőrrák kockázatáért. Mert: Az UV-sugárzás károsíthatja genetikai anyagunkat. Ha a sérült sejtek nem pusztulnak el, bőrrák alakulhat ki.

2. Ne igyon nagyon forró italokat

Sokan szeretik a levesüket vagy a teájukat forrón. De ha 65 Celsius fok feletti innivaló, veszélyezteti a nyelőcsövét. Ennek oka az, hogy a magas hőmérséklet irritálja a szövetet. Hosszú távon a hő a sejteket is károsítja. Ez rákhoz vezethet.

3. Csúcsforgalomban lehúzott ablakkal

A dízel kipufogógázok valódi kockázatot jelentenek a tüdő- és hólyagrákra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) néhány évvel ezelőtt vizsgálta ezt. A kipufogógázok különösen veszélyesek a hivatásos járművezetők vagy az útépítők számára.

A kipufogógázok azonban veszélyesek azokra az emberekre is, akik minden nap csúcsforgalomban közlekednek. Különösen akkor, ha az autók gyakran megállnak és újraindulnak, a levegő sok szennyező anyagot tartalmaz. A sofőrök ezután belélegzik őket.

4. Ne használjon ásványi olajokkal ellátott kozmetikumokat

Az olajok táplálják a bőrt. De nem lehetnek ásványi olajok. Ezek azonban számos kozmetikai termékben megtalálhatók. Például bőrkrémben vagy rúzsban. Ezt a paraffin, a vazelin vagy az ásványolaj összetevőiről ismerheti fel.

Az ásványolajban lévő bizonyos anyagok veszélyesek az egészségre: aromás szénhidrogének (MOAH). Megváltoztathatják a genetikai anyagot és rákot okozhatnak. Kiszűrik őket a kozmetikumokból. De egy tisztességes maradék maradt benne. Ezt már a Stiftung Warentest 2015-ben meghatározta.

5. Ne igyon egy munka utáni sört – vagy akár két, három...

Azok, akik alkoholt fogyasztanak, növelik a rák kockázatát. Az alkohol különösen veszélyes a májra, a szájra és a torokra, valamint a mellkasra. Minél többet iszik, annál nagyobb a rák kockázata.

Nincs "biztonságos" lefelé irányuló határ sem, különösen az emlő- és májrák esetében. Ez azt jelenti, hogy még egy kis alkohol is veszélyes a rákra. Ennek oka valószínűleg az alkohol lebomlásakor a szervezetben termelődő anyagok.

6. Éjszaka ne bámulja az okostelefonját

Ha a szervezet túl kevés alváshormont, a melatonint termeli, megnő a rák kockázata. Tanulmányok kimutatták ezt. Amikor a fény áttör az éjszaka sötétjén, a szervezet nem tud elegendő melatonint felszabadítani.

Manapság az okostelefonok vagy táblagépek gyakran fényt terjesztenek a sötét hálószobában. Megakadályozzák, hogy elaludjunk, vagy olyan üzenetekkel ébresztenek fel, amelyekre azonnal reagálunk.

Az alvási ciklus folyamatosan megszakad, és állandó alvászavarok lépnek fel - ez a rák kockázati tényezője.

7. Menj orvoshoz

Az orvosok korán felismerhetik a rák jeleit. Például kolonoszkópiával vagy kenetvizsgálattal a nőgyógyásznál. A folyamat során feltűnő sejteket fedeznek fel. Az orvos ezután gyakran megakadályozhatja, hogy rákká váljon.

Legnagyobb kockázati tényezők: dohányzás, elhízás, helytelen táplálkozás - írja a focus.de.

Kapcsolódó írásaink