Egészség

Ez a hal segít az őszi feledékenységen

Fontos, hogy több spenótot, rukkolát és más leveles zöldséget fogyasszunk

Az őszi feledékenység és fáradtság leküzdésére iktasson be néhány könnyen elérhető ételt az étrendjébe – tanácsolja egy táplálkozási szakértő és terapeuta.

Ez a hal segít az őszi feledékenységen
A halpultot megtölti a friss lazac különböző minőségben és darabolásban
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Christian Charisius

„Az őszi időszakban a szellemi tisztaság és a memória megőrzéséhez fontos, hogy az agya omega-3 zsírsavakkal, B-vitaminokkal, magnéziummal és antioxidánsokkal rendelkezzen” – magyarázta a szakértő. Azt javasolta, hogy növeljük az omega-3-ban gazdag zsíros halak, például a lazac, a makréla vagy a szardínia bevitelét. Az orvos szerint a dió, a mandula és a lenmag is jótékony hatású: gazdagok magnéziumban és E-vitaminban, amelyek védik az agysejteket az oxidatív stressztől.

Azt is javasolta, hogy több spenótot, rukkolát és más leveles zöldséget fogyasszunk, amelyek segítenek a szervezetnek folsav- és B-vitamin-ellátásban. Az áfonya, a fekete áfonya és a vörös áfonya jó flavonoidforrások – antioxidánsok, amelyek javítják a véráramlást és a kognitív funkciókat.

Végül azt javasolta, hogy az őszi étrendet egy kis mennyiségű, magas kakaótartalmú étcsokoládéval egészítsék ki. Az ebben a finomságban található anyagok gyengéden stimulálják az idegrendszert és segítenek a koncentrációban, írja a Sports.kz.

Kapcsolódó írásaink