Egészség
Ez az egyetlen édesség, amelyet még az orvosok is ajánlanak
Csökkenti a betegségek kockázatát

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy túlzásba kell vinni, és minden nap nagy mennyiségű csokoládét kell fogyasztania. Ehelyett fontolja meg, hogy vacsora után fogyasszon el egy-két kocka étcsokoládét. Ha a csokoládéban található kalóriák nélkül szeretné élvezni a kakaó előnyeit, készítsen forró kakaót tejszín és cukor nélkül, vagy adjon hozzá kakaót egy turmixhoz.
Ne feledje azt sem, hogy a piacon lévő sok étcsokoládé táplálkozási szempontból nem értékes. Válasszon olyanokat, amelyek legalább 70% kakaótartalmúak. A magas kakaótartalmú étcsokoládé mérsékelt fogyasztása antioxidánsokat és ásványi anyagokat biztosíthat, és hozzájárulhat a szívbetegségek elleni védelemhez. Ugyanakkor jelentős mennyiségű cukrot és kalóriát is tartalmazhat.
Egészségügyi előnyök
Rendkívül tápláló: Ha kiváló minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládét vásárol, az valóban tápláló. Jelentős mennyiségű oldható rostot tartalmaz, és ásványi anyagokban gazdag. Egy 50 grammos étcsokoládé, amelynek kakaótartalma 70-85%, káliumban, foszforban, cinkben és szelénben gazdag. A kakaó és az étcsokoládé zsírsavösszetétele szintén kedvező. Többnyire egészséges zsírsavakból áll: olajsavból, sztearinsavból és palmitinból - írja a Healthline.
A sztearinsav semleges hatással van a vér koleszterinszintjére, míg a palmitinsav emelheti a vér koleszterinszintjét, de a zsírból származó összes kalóriának csak egyharmadát teszi ki.
Erőteljes antioxidánsforrás: Az étcsokoládé tele van szerves vegyületekkel, amelyek biológiailag aktívak és antioxidánsként működnek. Az étcsokoládéban található vegyületek, például a polifenolok, az epikatechinek, a katekinek és az oligomer procianidinek segítenek a szervezetnek a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek oxidatív stresszt okozhatnak és növelhetik a betegségek kialakulásának kockázatát.
Javíthatja a véráramlást és csökkentheti a vérnyomást: Az étcsokoládéban található flavonoidok stimulálhatják az endotéliumot (az artériák belső rétegét) nitrogén-monoxid (NO) termelésére. A NO egyik funkciója, hogy jelet küldjön az artériáknak a relaxációra, ami csökkenti a véráramlással szembeni ellenállást és ezáltal csökkenti a vérnyomást. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a kakaóban és az étcsokoládéban található flavonoidok hozzájárulhatnak a jobb véráramláshoz és a vérnyomás csökkentéséhez.
Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát
Az étcsokoládéban található vegyületekről kimutatták, hogy nagyon védenek az LDL-koleszterin oxidációja ellen. Hosszú távon ez kevesebb koleszterinfelhalmozódáshoz vezethet az artériákban, ezáltal csökkentve a szívbetegségek kockázatát. A flavanolokban gazdag kakaó vagy étcsokoládé fogyasztása idővel hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészséghez, csökkentheti a vérnyomást és védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen.
Védheti a bőrt a naptól: Az étcsokoládéban található bioaktív vegyületek jótékony hatással lehetnek a bőr egészségére is. A minimális erythematosus dózis (MED) az UVB-sugarak minimális mennyisége, amely ahhoz szükséges, hogy az expozíció után 24 órával elszíneződjön a bőrön.
Tanulmányok kimutatták, hogy a MED növekedhet, vagy akár meg is duplázódhat, ha 12 hétig étcsokoládét vagy flavanolban gazdag kakaót fogyaszt. Az eredmény a bőr jobb természetes védelme a naptól.
Javíthatja az agyműködést: Az étcsokoládé pozitív hatással lehet az agyműködésre is. A kutatások azt mutatják, hogy a magas flavanoltartalmú kakaó fogyasztása javíthatja az agy véráramlását fiatal felnőtteknél. Ez megmagyarázhatja, hogy a napi kakaófogyasztás miért javítja a figyelmet, a verbális tanulást és a memóriát.
A kakaóban található flavonoidok segíthetnek megőrizni az agy egészségét és gondolkodási képességeit az enyhe kognitív károsodásban szenvedő idősebb felnőtteknél, és csökkenthetik a demencia kialakulásának kockázatát. Ezenkívül a kakaó olyan stimuláló anyagokat tartalmaz, mint a koffein és a teobromin, ami lehet az egyik oka annak, hogy rövid távon javítja az agyműködést.