Egészség
Ez a gyümölcs legyőzi az évszázad betegségét
Hogyan segít a prediabétesz kezelésében

A mangót gyakran az „édes csemege” kategóriába sorolják, de a modern kutatások azt mutatják, hogy rendszeres fogyasztás esetén ez a gyümölcs nemcsak nem növeli a cukorbetegség kockázatát, hanem javíthatja az anyagcsere folyamatokat is.
A Foods folyóirat közzétette egy prediabéteszes emberek bevonásával végzett kísérlet eredményeit. Az alanyokat két csoportra osztották. Az első naponta egy friss mangógyümölcsöt evett, amely körülbelül 32 gramm természetes cukrot tartalmazott. A második csoport körülbelül 11 gramm hozzáadott cukrot tartalmazó szeletet kapott - írja a pravda.ru.
Hat hónap elteltével azoknál a résztvevőknél, akik mangót vettek fel étrendjükbe, csökkent a glükózszint-emelkedés, megnövekedett az inzulinérzékenység és csökkent a zsírszövet. Ilyen változásokat nem figyeltek meg az ügyvédi csoportban.
Miért jó a mangó?
A mangó fő titka az összetétele. A cukor mellett a gyümölcs gazdag:
-
rost, amely lelassítja a szénhidrátok felszívódását;
-
antioxidánsok, amelyek megvédik a sejteket a károsodástól;
-
A-, C-, E- és B-vitamin;
-
nyomelemek, beleértve a magnéziumot és a káliumot.
Ennek a tápanyagkészletnek köszönhetően a mangó segít fenntartani a normál cukorszintet, javítja a szívműködést és az emésztést.
Mi van, ha minden nap mangót eszik?
A mangó kis adagjainak napi fogyasztása megelőzheti az anyagcserezavarokat. De mint minden termék esetében, itt is fontos az egyensúly megtalálása. Ha hajlamos a cukorbetegségre, jobb, ha orvosával vagy dietetikusával megbeszéli a gyümölcs mennyiségét.
Melyik a jobb a cukorbetegség esetén - mangó vagy alma?
Az alma kevesebb cukrot tartalmaz, de a mangó gazdagabb antioxidánsokban. Fontos, hogy mindkét gyümölcsöt mérsékelten vegyük fel.