Egészség

Ez a gyümölcs legyőzi az évszázad betegségét

Hogyan segít a prediabétesz kezelésében

A gyümölcsöket hagyományosan az étrend egészséges részének tekintik, de sokan óvatosak az édes gyümölcsökkel kapcsolatban, félve a vércukorszintre gyakorolt hatásuktól.

Ez a gyümölcs legyőzi az évszázad betegségét
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A mangót gyakran az „édes csemege” kategóriába sorolják, de a modern kutatások azt mutatják, hogy rendszeres fogyasztás esetén ez a gyümölcs nemcsak nem növeli a cukorbetegség kockázatát, hanem javíthatja az anyagcsere folyamatokat is.

A Foods folyóirat közzétette egy prediabéteszes emberek bevonásával végzett kísérlet eredményeit. Az alanyokat két csoportra osztották. Az első naponta egy friss mangógyümölcsöt evett, amely körülbelül 32 gramm természetes cukrot tartalmazott. A második csoport körülbelül 11 gramm hozzáadott cukrot tartalmazó szeletet kapott - írja a pravda.ru.

Hat hónap elteltével azoknál a résztvevőknél, akik mangót vettek fel étrendjükbe, csökkent a glükózszint-emelkedés, megnövekedett az inzulinérzékenység és csökkent a zsírszövet. Ilyen változásokat nem figyeltek meg az ügyvédi csoportban.

Miért jó a mangó?

A mangó fő titka az összetétele. A cukor mellett a gyümölcs gazdag:

  • rost, amely lelassítja a szénhidrátok felszívódását;

  • antioxidánsok, amelyek megvédik a sejteket a károsodástól;

  • A-, C-, E- és B-vitamin;

  • nyomelemek, beleértve a magnéziumot és a káliumot.

Ennek a tápanyagkészletnek köszönhetően a mangó segít fenntartani a normál cukorszintet, javítja a szívműködést és az emésztést.

Mi van, ha minden nap mangót eszik?

A mangó kis adagjainak napi fogyasztása megelőzheti az anyagcserezavarokat. De mint minden termék esetében, itt is fontos az egyensúly megtalálása. Ha hajlamos a cukorbetegségre, jobb, ha orvosával vagy dietetikusával megbeszéli a gyümölcs mennyiségét.

Melyik a jobb a cukorbetegség esetén - mangó vagy alma?

Az alma kevesebb cukrot tartalmaz, de a mangó gazdagabb antioxidánsokban. Fontos, hogy mindkét gyümölcsöt mérsékelten vegyük fel.

Kapcsolódó írásaink