Egészség
Vaj, olívaolaj vagy repceolaj? Mit javasolnak a Harvard kutatói
Mely zsírok ajánlottak

Vaj, olívaolaj vagy repceolaj – melyik zsír a legegészségesebb? "Számomra tisztázatlan okok miatt az interneten kering az a mítosz, hogy a vaj egészséges zsír, de erre nincs ésszerű bizonyíték" - mondja Walter Willett. A Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola epidemiológia és táplálkozástudomány professzora.
Egy tanulmány, amelyben Willett részt vett, arra a következtetésre jut: vaj helyett jobb olíva-, szója- vagy repceolajhoz nyúlni. A tanulmány szerint a magas vajfogyasztás 15 százalékkal magasabb halálozási kockázattal jár. Ezzel szemben 16 százalékkal alacsonyabb volt az általános halálozás az alábbi növényi olajok valamelyikének fogyasztásakor:
- Olívaolaj
- Szójaolaj
- Repceolaj
A kutatók több mint 221 000 ember étkezési szokásait elemezték 33 év alatt - írja a focus.de.
Kis csere nagy hatással
Különösen figyelemre méltó: azok, akik csak napi tíz gramm vajat helyettesítettek a fent említett növényi olajok valamelyikével, 17 százalékkal csökkentették a korai halálozás és a rákkal kapcsolatos halálozás kockázatát. "Tizenhét százalék elég nagy különbséget jelent" – mutat rá Yu Zhang. A kutató is részt vett a tanulmányban.
A tanulmány eredményei nem jelentik azt, hogy a vajat általában be kell tiltani a konyhából, Zhang elismeri: "Nem azt javasoljuk, hogy az embereknek teljesen kerülniük kell a vajat. De még egy kis csökkentés is jelentős egészségügyi előnyökkel járhat hosszú távon."
Ne cserélje le a vajat rosszabb alternatívákra
Az is fontos, hogy a vajat ne cseréljük rosszabb alternatívákkal, például transzzsírokkal. Ezek akkor keletkeznek, amikor a növényi olajat iparilag megkeményítik vagy hosszabb időn keresztül többször melegítik – például az olajsütőben. Az eredetileg egészséges olaj ezután egészségtelenné válik.
A transzzsírok elsősorban krumpliban, pizzában, croissant-ban, chipsben vagy pattogatott kukoricában találhatók. A készételek csomagolásán a "növényi zsír, részben hidrogénezett" megjegyzés található, ha transzzsírokat tartalmaznak. "Ha választhat a vaj és a részben hidrogénezett növényi olaj között, amely transzzsírokat tartalmaz, akkor valószínűleg a vaj a jobb megoldás" - ismeri el a tanulmány vezetője, Willett.
Tanulmányukban a kutatók kizárólag az olívaolajat, a repceolajat és a szójaolajat vizsgálták. Ezek egyszeresen telítetlenek. Nem nyilatkoznak más növényi olajokról – például pálmaolajról és kókuszolajról (nagy mennyiségű telített zsírsavval) vagy kukoricaolajról és napraforgóolajról (többszörösen telítetlen).