Egészség

Minden újabb falat ezekből az ételekből, növelheti a korai halálozás kockázatát

Ételek, amiknél ritkán gondolunk arra, hogy ezzel akár az életünk hosszát is befolyásoljuk

Egy új tanulmány megállapította, hogy az ezekből az élelmiszerekből származó kalóriák minden 10% -os növekedésével a korai halálozás kockázata csaknem 3% -kal nő.

Minden újabb falat ezekből az ételekből, növelheti a korai halálozás kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek számos egészségügyi problémával hozhatók összefüggésbe, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a mentális egészségügyi problémák és az elhízás, és becslések szerint a korai halálozások 14%-ához járulhat hozzá.

Mit talált a tanulmány?

A kutatók nyolc országban - Kolumbiában, Brazíliában, Chilében, Mexikóban, Ausztráliában, Kanadában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban - vizsgálták az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a korai halálozás közötti kapcsolatot.

„Minél többen fogyasztanak UPF-et, annál nagyobb a kockázat” - mondta Eduardo AF Nilson, DSc, a tanulmány vezető kutatója és a brazíliai Oswaldo Cruz Alapítvány kutatója, számol be a Health.

Gyakorlatilag ez a kockázatnövekedés csak néhány extra falatot jelent naponta az ultrafeldolgozott élelmiszerekből.

„Egy 2,000 kalóriás diétában a 10% csak 200 kalória. Ez lehet olyan egyszerű, mint egy cukros kávéital, egy ízesített joghurt adalékanyagokkal vagy egy csomagolt snack bárral a naphoz” - mondta John „Wesley” McWhorter, DrPH, MS, RD, houstoni székhelyű regisztrált dietetikus és a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője.

Bár nem kell stresszelnie az alkalmi kényelmi ételek miatt, aggodalomra ad okot, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek kis hozzáadása idővel kiszorítja a tápanyagdúsabb ételeket - tette hozzá.

Miért olyan rosszak az ultrafeldolgozott élelmiszerek?

Számos tanulmány összefüggésbe hozta az ultrafeldolgozott élelmiszereket a rossz egészségügyi eredményekkel, de a kutatóknak még mindig többet kell megtudniuk arról, hogy ezek hogyan járulnak hozzá a különböző egészségügyi állapotokhoz.4

Felvetették, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek károsítják a bél mikrobiomját és gyulladást okoznak. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek jellemzően magas só-, zsír- és kalóriatartalmúak, valamint alacsony rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmúak, ami segít megmagyarázni a kapcsolatot.4

Azok az emberek, akik ultra-feldolgozott élelmiszereket fogyasztanak, táplálóbb lehetőségek helyett ezeket fogyaszthatják.

„Nem csak az UPF-ek kiiktatásáról van szó, hanem arról is, hogy mit eszel helyette. Tudjuk, hogy a rostokban, teljes kiőrlésű gabonákban, gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben és sovány fehérjékben gazdag étrend következetesen támogatja a hosszú távú egészséget és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát” - mondta McWhorter.

Hogyan csökkentheti az ultrafeldolgozott élelmiszereket?

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek ellen felhalmozódó bizonyítékok miatt elgondolkodhat azon, hogyan lehetne csökkenteni. Ezeknek az élelmiszereknek a korlátozása nem mindig könnyű, mivel az élelmiszerboltok polcai és az éttermi menük tele vannak ezekkel a rendkívül ízletes termékekkel.

„Tegyünk kis lépéseket” - mondta Jeanette Andrade, RD, a Floridai Egyetem élelmiszertudományi és emberi táplálkozási adjunktusa.

Próbáljon meg kisebb adagokat enni ultrafeldolgozott élelmiszerekből, és vágjon, ahol lehet. Ha általában naponta két 16 oz-os üveg cukorral édesített italt iszik, csökkentse egy üvegre, és cserélje ki a második italt citrusfélékkel dúsított vízzel - mondta.

Egyes ultrafeldolgozott élelmiszerek cseréje továbbra is sokat számít

Még néhány ultrafeldolgozott élelmiszer teljes, feldolgozatlan élelmiszerekkel való helyettesítése is megváltoztathatja általános egészségi állapotát. A kutatások azt sugallják, hogy a feldolgozott és ultrafeldolgozott élelmiszerek bevitelének 10% -ának minimálisan feldolgozott vagy feldolgozatlan élelmiszerekre történő cseréje csökkentheti a halálozási kockázatot.6

Keressen magas rost-, antioxidáns- és egészséges zsírtartalmú ételeket az ultrafeldolgozott élelmiszerek helyett, hogy csökkentse a gyulladást, javítsa az anyagcsere egészségét és csökkentse a hosszú távú betegségek kockázatát - mondta McWhorter.

„A szervezet meglepően gyorsan reagál a kiegyensúlyozottabb, tápanyagban gazdag étrendre” - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink