Egészség

Kerüljön el két dolgot, és 90 százalékkal csökkenti a rák kockázatát

Bizonyos zöldségeket vagy vitaminkészítményeket gyakran használnak étrendi ajánlásként

A rák legfontosabb étrendfüggő kiváltó oka a kalóriatöbblet.

Kerüljön el két dolgot, és 90 százalékkal csökkenti a rák kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

„Ha elkerüli a túlsúlyt és az elhízást, és nem iszik alkoholt, körülbelül 90 százalékkal csökkenti az étrenddel kapcsolatos rákkockázatot” - írja Martin Smollich könyvében, és a FOCUS online-nak adott interjújában elmagyarázza, miért olyan fontos ez a téma.

„Amikor a rák kockázatáról van szó, a hangsúly gyakran a lényegtelen dolgokon van” - mondja a tudós. „Sokan úgy gondolják, hogy szükségük van a multivitamin tablettára, hogy csökkentsék. De a lényeges dolgokkal nem foglalkoznak - nevezetesen az elhízással és az alkohollal.”

Ugyanakkor az emberek gyakran nagyon félnek az adalékanyagoktól, szennyező anyagoktól és növényvédő szerektől, valamint azok maradványaitól, például a glifozáttól a sörben vagy a nehézfémektől a halakban. „Végzetes tévedés” – magyarázza Smollich. Bár ezek a toxikológiai anyagok nem ártalmatlanok, összességében gyakorlatilag elhanyagolhatóak az alkoholhoz és az elhízáshoz képest. A legtöbb ember ezt nem ismeri fel.

A rák legfontosabb étrendfüggő kiváltó oka a kalóriatöbblet. Az elhízás (súlyos túlsúly) drasztikusan növeli a rák számos típusának kockázatát - a májráktól és a vastagbélráktól az emlőrákig. „A túl sok kalória felelős az étrenddel kapcsolatos rákos megbetegedések mintegy 80 százalékáért Németországban” - írja a szakértő. „A második legfontosabb étrendi tényező, amely a rák kockázatának egekbe szökését okozza, az alkohol – a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezt is teljesen alábecsülik.”

Nagyon sok ember rákos lesz e két ok miatt

A professzor szerint a túlsúly vagy az elhízás és az alkohol rákkeltő hatása olyan erős, hogy egyedi étrend-kiegészítőkkel nem lehet kompenzálni őket.

Ahelyett, hogy a rák kockázatának csökkentésére szolgáló népszerű készítményekre, például a C-vitaminra, a D-vitaminra, a multitápanyag-készítményekre és a szulforafánra hagyatkozna, mindenkinek ellenőriznie kell étrendjét és a mérlegen lévő kilogrammokat.

A rákmegelőzés táplálkozási terve

A táplálkozás a rák megelőzésének egyik pontja – még akkor is, ha még a legegészségesebb életmód sem nyújt garantált védelmet. Az elhízás és az alkohol azonban megelőzhető kockázati tényezők a rák számára.

A Rákkutató Világalap (WCRF) szakértői alapvető konkrét ajánlásokat fogalmaznak meg a rákmegelőzés táplálkozási tervéhez:

1. pont: Egészséges táplálkozás

Sok teljes kiőrlésű gabona, zöldség, gyümölcs és hüvelyesek képezik a napi étrend alapját. A tudósok 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt, valamint legalább 30 gramm rostot javasolnak.

2. pont: Alacsony gyorséttermi és iparilag feldolgozott élelmiszerek

Sok zsírt, cukrot és keményítőt tartalmaznak, ami elősegíti az elhízást.

3. pont: Kevés vörös hús és pácolt húsok

Marha-, bárány- és sertéshús, kolbász: A vörös húst hetente legfeljebb három adagban tálaljuk. Ez 350-től legfeljebb 500 grammnak felel meg. Különösen kevés feldolgozott húsnak, például kolbásztermékeknek kell lennie.

4. pont: Tilos üdítők és cukros italok

A szakértők csak cukrozatlan italokat javasolnak a folyadékigény fedezésére, azaz vizet, teát vagy kávét cukor nélkül. Figyelmeztetnek: „A gyümölcsleveket nem szabad nagy mennyiségben fogyasztani, mivel valószínűleg hozzáadott cukor nélkül is elősegítik a cukorral édesített italokhoz hasonló súlygyarapodást.”

5. pont: Az alkoholtól való tartózkodás

A rák megelőzése érdekében a szakértők azt tanácsolják, hogy teljesen tartózkodjanak az alkoholtól. Ennek az az oka, hogy az alkoholt számos ráktípus okának tekintik, beleértve a vastagbél- és emlőrákot is.

Azok, akik aktív életmódot folytatnak, nem dohányoznak és védik magukat a naptól, fontos összetevőket egészítenek ki a rák kockázatának csökkentése érdekében.

Hogyan kapcsolódik a rák és az elhízás

13 ráktípus esetében bebizonyosodott, hogy a súlyos elhízás növeli a betegségek kockázatát - írja a DKFZ.

Ezek közé tartoznak például

  • Bélrák
  • Mellrák
  • hasnyálmirigyrák és
  • Májrák.

Különösen a belső szerveket körülvevő zsigeri hasi zsír termel számos gyulladáskeltő hírvivő anyagot - magyarázzák a DKFZ szakértői. Ha ezek tartósan emelkednek, krónikus gyulladás alakul ki. Ennek viszont rákelősegítő hatása van.

Hogyan függ össze a rák és az alkohol

Az elfogyasztott alkohol mennyisége – akár bor, sör vagy pálinka formájában – és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázata közötti egyértelmű kapcsolat ugyanilyen jól dokumentált.

Az alkohol növeli a rák kockázatát:

  • Bélrák
  • Mellrák
  • Nyelőcsőrák
  • A szájüreg rákja
  • Májrák
  • Rák a torokban
  • Torokrák

A tudósok szerint valószínűleg szerepet játszanak a szervezetben az alkohol lebontása során termelődő különféle anyagok. Ide tartoznak például az acetaldehid. Ez az anyag szeret gyorsan reagálni más molekulákkal. Ez közvetlenül vagy közvetve mutációkhoz vezethet a genetikai anyagban. Az ilyen változások elősegíthetik a rák kialakulását.

Kapcsolódó írásaink