Egészség
Kerüljön el két dolgot, és 90 százalékkal csökkenti a rák kockázatát
Bizonyos zöldségeket vagy vitaminkészítményeket gyakran használnak étrendi ajánlásként

„Ha elkerüli a túlsúlyt és az elhízást, és nem iszik alkoholt, körülbelül 90 százalékkal csökkenti az étrenddel kapcsolatos rákkockázatot” - írja Martin Smollich könyvében, és a FOCUS online-nak adott interjújában elmagyarázza, miért olyan fontos ez a téma.
„Amikor a rák kockázatáról van szó, a hangsúly gyakran a lényegtelen dolgokon van” - mondja a tudós. „Sokan úgy gondolják, hogy szükségük van a multivitamin tablettára, hogy csökkentsék. De a lényeges dolgokkal nem foglalkoznak - nevezetesen az elhízással és az alkohollal.”
Ugyanakkor az emberek gyakran nagyon félnek az adalékanyagoktól, szennyező anyagoktól és növényvédő szerektől, valamint azok maradványaitól, például a glifozáttól a sörben vagy a nehézfémektől a halakban. „Végzetes tévedés” – magyarázza Smollich. Bár ezek a toxikológiai anyagok nem ártalmatlanok, összességében gyakorlatilag elhanyagolhatóak az alkoholhoz és az elhízáshoz képest. A legtöbb ember ezt nem ismeri fel.
A rák legfontosabb étrendfüggő kiváltó oka a kalóriatöbblet. Az elhízás (súlyos túlsúly) drasztikusan növeli a rák számos típusának kockázatát - a májráktól és a vastagbélráktól az emlőrákig. „A túl sok kalória felelős az étrenddel kapcsolatos rákos megbetegedések mintegy 80 százalékáért Németországban” - írja a szakértő. „A második legfontosabb étrendi tényező, amely a rák kockázatának egekbe szökését okozza, az alkohol – a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezt is teljesen alábecsülik.”
Nagyon sok ember rákos lesz e két ok miatt
A professzor szerint a túlsúly vagy az elhízás és az alkohol rákkeltő hatása olyan erős, hogy egyedi étrend-kiegészítőkkel nem lehet kompenzálni őket.
Ahelyett, hogy a rák kockázatának csökkentésére szolgáló népszerű készítményekre, például a C-vitaminra, a D-vitaminra, a multitápanyag-készítményekre és a szulforafánra hagyatkozna, mindenkinek ellenőriznie kell étrendjét és a mérlegen lévő kilogrammokat.
A rákmegelőzés táplálkozási terve
A táplálkozás a rák megelőzésének egyik pontja – még akkor is, ha még a legegészségesebb életmód sem nyújt garantált védelmet. Az elhízás és az alkohol azonban megelőzhető kockázati tényezők a rák számára.
A Rákkutató Világalap (WCRF) szakértői alapvető konkrét ajánlásokat fogalmaznak meg a rákmegelőzés táplálkozási tervéhez:
1. pont: Egészséges táplálkozás
Sok teljes kiőrlésű gabona, zöldség, gyümölcs és hüvelyesek képezik a napi étrend alapját. A tudósok 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt, valamint legalább 30 gramm rostot javasolnak.
2. pont: Alacsony gyorséttermi és iparilag feldolgozott élelmiszerek
Sok zsírt, cukrot és keményítőt tartalmaznak, ami elősegíti az elhízást.
3. pont: Kevés vörös hús és pácolt húsok
Marha-, bárány- és sertéshús, kolbász: A vörös húst hetente legfeljebb három adagban tálaljuk. Ez 350-től legfeljebb 500 grammnak felel meg. Különösen kevés feldolgozott húsnak, például kolbásztermékeknek kell lennie.
4. pont: Tilos üdítők és cukros italok
A szakértők csak cukrozatlan italokat javasolnak a folyadékigény fedezésére, azaz vizet, teát vagy kávét cukor nélkül. Figyelmeztetnek: „A gyümölcsleveket nem szabad nagy mennyiségben fogyasztani, mivel valószínűleg hozzáadott cukor nélkül is elősegítik a cukorral édesített italokhoz hasonló súlygyarapodást.”
5. pont: Az alkoholtól való tartózkodás
A rák megelőzése érdekében a szakértők azt tanácsolják, hogy teljesen tartózkodjanak az alkoholtól. Ennek az az oka, hogy az alkoholt számos ráktípus okának tekintik, beleértve a vastagbél- és emlőrákot is.
Azok, akik aktív életmódot folytatnak, nem dohányoznak és védik magukat a naptól, fontos összetevőket egészítenek ki a rák kockázatának csökkentése érdekében.
Hogyan kapcsolódik a rák és az elhízás
13 ráktípus esetében bebizonyosodott, hogy a súlyos elhízás növeli a betegségek kockázatát - írja a DKFZ.
Ezek közé tartoznak például
- Bélrák
- Mellrák
- hasnyálmirigyrák és
- Májrák.
Különösen a belső szerveket körülvevő zsigeri hasi zsír termel számos gyulladáskeltő hírvivő anyagot - magyarázzák a DKFZ szakértői. Ha ezek tartósan emelkednek, krónikus gyulladás alakul ki. Ennek viszont rákelősegítő hatása van.
Hogyan függ össze a rák és az alkohol
Az elfogyasztott alkohol mennyisége – akár bor, sör vagy pálinka formájában – és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázata közötti egyértelmű kapcsolat ugyanilyen jól dokumentált.
Az alkohol növeli a rák kockázatát:
- Bélrák
- Mellrák
- Nyelőcsőrák
- A szájüreg rákja
- Májrák
- Rák a torokban
- Torokrák
A tudósok szerint valószínűleg szerepet játszanak a szervezetben az alkohol lebontása során termelődő különféle anyagok. Ide tartoznak például az acetaldehid. Ez az anyag szeret gyorsan reagálni más molekulákkal. Ez közvetlenül vagy közvetve mutációkhoz vezethet a genetikai anyagban. Az ilyen változások elősegíthetik a rák kialakulását.