Egészség

Ez az öt étel segíti a hasi zsír lerakódását

Milyen ételeket kell kerülnie a fogyás során, és milyen egészséges alternatívák vannak?

A hasi zsír hatékony csökkentése érdekében különösen kerülni kell a cukrot.

Ez az öt étel segíti a hasi zsír lerakódását
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A test azon régiója, ahol a zsír valóban makacsul tapad, az alsó has. Az egészségtelen táplálkozás mellett a stressz és a hormonok megnehezítik ennek a testrésznek az alakítását.

A lapos, edzett has azonban nem csak a megjelenésről szól. A felesleges hasi zsír valójában veszélyes lehet, mivel növeli az olyan betegségek kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség.

Ha pocakja van, és meg akar szabadulni tőle, először nézze meg a saját cukorfogyasztását. Ennek az az oka, hogy a cukor inzulin felszabadulását okozza, ami serkenti a szervezetet a zsír tárolására a hasban.

A gyorsan cukorrá bomló ételek kerülése segíti a szervezetet a zsírraktárak energiaforrásként való felhasználásában.

Egyes ételeket egészségesebb alternatívákkal helyettesíthet anélkül, hogy teljesen le kellene mondania a szénhidrátokról.

Mit tehetünk a makacs úszógumi ellen? Ezeket az élelmiszereket kell kerülni!

1. Gyümölcslevek helyett teljes gyümölcs

Egy pohár narancslé reggelire? Klasszikus szokás – csakhogy nem annyira ártatlan, mint gondolnánk. A facsart vagy bolti gyümölcslevekben eltűnnek a rostok, és marad a cukor.

Dr. Sarah Brewer dietetikus így figyelmeztet:

„Ha egy gyümölcsöt kifacsarunk, eltávolítjuk belőle a rostokat. A teljes gyümölcs viszont minden fontos tápanyagot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egészséges bélmikrobiomhoz.”

Ezért ha reggel frissítőre vágysz, válassz inkább egy almát egy kanál mogyoróvajjal, vagy készíts színes gyümölcssalátát. Ugyanolyan élénkítő, mégis sokkal jobban laktat.

2. Édes desszert helyett görög joghurt

Nem kell minden édességet száműzni, de a hozzáadott cukorral teli finomságok – például a fagylalt – bizony nem tesznek jót a hasadnak. Sokkal okosabb választás a görög joghurt friss gyümölcsökkel és egy csipet fahéjjal.

A joghurt nemcsak ízletes, de fehérjedús is, ami hosszabb ideig csökkenti az éhségérzetet. Ez különösen hasznos, ha hajlamos vagy nassolgatni két főétkezés között.

3. Chips helyett diófélék

A ropogtatnivalók közül talán a chips a legcsábítóbb, de sajnos a hasi zsír lerakódása szempontjából kifejezetten ellenség. Sok benne a só és a telített zsír, ami hosszú távon sem az alakodnak, sem az egészségednek nem kedvez.

A diófélék ezzel szemben tele vannak fehérjével és egészséges zsírokkal. Egy kutatás szerint azok, akik hetente legalább két adag diófélét ettek, 31 százalékkal kisebb eséllyel híztak el, mint azok, akik ritkán fogyasztották.

Persze a mértékletesség itt is fontos, hiszen a diófélék kalóriadúsak – de egy maréknyi naponta aranyat érhet.

4. Feldolgozott hús helyett zsíros hal

A szalonna és a kolbász sokak kedvence, de ha a hasi zsír lerakódása ellen küzdesz, érdemes ritkítani a fogyasztásukat. A feldolgozott húsok nemcsak hizlalnak, hanem gyulladásokat is előidézhetnek a szervezetben.

Jobb választás a lazac, a tonhal vagy a hering. Ezek a zsíros halak tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyek nemcsak a szív egészségét támogatják, hanem segítenek a hormonháztartás kiegyensúlyozásában és az izomépítésben is.

5. Cukros müzli helyett kiegyensúlyozott reggeli

A müzlit sokan egészségesnek hiszik, ám a legtöbb bolti változat tele van cukorral. Ez ahhoz vezet, hogy a vércukorszinted a reggeli után hirtelen megugrik, majd pár órával később lezuhan, és rögtön megjelenik az éhség.

Ian Marber így fogalmaz:

„Egy nagyon szénhidrátban gazdag, de rostban és fehérjében szegény reggeli rövid ideig energiát ad, de utána azonnal beköszönt az éhségérzet.”

Ehelyett próbáld ki a tojást avokádóval és teljes kiőrlésű kenyérrel. Ez a kombináció nemcsak laktató, de a fehérjetartalma miatt segít hosszabban kordában tartani az étvágyat.

Apró változtatások, nagy eredmények

A hasi zsír lerakódása nem egyik napról a másikra történik – és eltüntetni sem lehet villámgyorsan. De ha tudatosan választasz ételeket, és lecseréled a problémás alapanyagokat egészségesebb alternatívákra, idővel látványos eredményt érhetsz el - írja a focus.de.

Kapcsolódó írásaink