Egészség
Ezzel az itallal két hét alatt csökkenthető a vérnyomás
A kutatók szerint a hatás összefüggésben áll a szájüregi baktériumflóra összetételének megváltozásával

A kísérlet három, egyenként két hétig tartó szakaszból állt, amelyek között két hét szünetet tartottak. A résztvevők naponta kétszer ittak vagy nitrátban gazdag céklalevet, vagy placebót, illetve öblögettek szájvízzel, kivéve az utolsó napon, amikor egy végső vizsgálati adagot kaptak. A vizsgálatból kizárták a súlyos szív-, tüdő- és vesebetegségben szenvedőket, a dohányosokat, valamint a magas vérnyomás előrehaladott formájával élőket.
A kutatás eredményei szerint a céklalé fogyasztása csökkentette bizonyos baktériumfajok – például a Prevotella – jelenlétét, míg más, nitrátokat nitrogén-monoxiddá alakítani képes baktériumok, mint a Neisseria és a Rothia, elszaporodtak. Ez a vegyület az erek ellazulását és a vérkeringés javulását segíti.
„A nitratok a szájban alakulnak át nitrogén-monoxiddá, amely javítja a szív egészségét és a véráramlást” – magyarázta Padma Shinoy, a kutatásban részt vevő kardiológus. Hozzátette: a céklalé csak egy eleme lehet a szívbarát életmódnak, amelyhez szükséges a változatos étrend, a sóbevitel csökkentése és a rendszeres testmozgás is.
A szakértők szerint a céklalé ígéretes kiegészítő lehet, de további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy hivatalosan is ajánlott kezelésnek minősüljön a vérnyomás csökkentésére.