Egészség

Tudta? Ez a halak fogyasztásának legjobb időpontja

A sütés, grillezés és gőzölés megőrzi a tápanyagokat

A halat az egyik legegészségesebb élelmiszernek tartják. A tápértékének maximalizálása és a szervezetre gyakorolt ​​​​hatás minimalizálása érdekében fontos tudni, hogy mikor optimális a hal fogyasztása.

Tudta? Ez a halak fogyasztásának legjobb időpontja
A rendszeres halfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét
Fotó: AFP/Hemis/hemis.fr/Mattes René

A Medline Plus szerint a nap elején fogyasztott hal folyamatos energia- és fehérjefelszabadulást biztosít, ami segít a teltségérzet elérésében, így jó alternatíva lehet diéta idején.

Ezenkívül a halak teljes kiőrlésű gabonákkal és zöldségekkel való kombinálása segít a vércukorszint szabályozásában és a koncentráció fenntartásában.

A halak esti fogyasztása elősegítheti az agy regenerálódását és a jobb alvást. Továbbá a halfehérje könnyebben emészthető este, mint a vörös hús.

A legjobb időszak a szív egészségének megőrzésére

Az Amerikai Szívgyógyászati ​​Társaság azt tanácsolja, hogy a következetesség fontosabb a szív- és érrendszeri egészség szempontjából, mint az időzítés. Ezért legalább heti két adag zsíros hal fogyasztása segít csökkenteni a trigliceridszintet és a vérnyomást.

Ezért a legfontosabb, hogy rendszeresen fogyasszunk halat az étrendünkben.

A halak szívbarát ételekkel, például leveles zöldségekkel, diófélékkel, olívaolajjal vagy rostban gazdag gabonafélékkel való kombinálása fokozza a védőhatásokat. Kerüljük a bő olajban sütést, mivel ez semlegesítheti az omega-3 zsírsavak jótékony hatásait.

Mikor érdemes halat enni az agyműködés javítása érdekében?

Az omega-3 zsírsavak kritikus fontosságúak a memória, a koncentráció és a hosszú távú agyi egészség szempontjából.

A Nutrition folyóirat arról számol be, hogy mivel az omega-3 zsírsavak segítenek szabályozni az ingerületátvivő anyagokat és az alvási ciklusokat, a legjobb, ha vacsorára fogyasztjuk, mivel különösen előnyös lehet a kognitív regenerálódás és a jobb alvás szempontjából.

Miért fontosak az omega-3 zsírsavak?

A zsíros halak, mint például a lazac, a makréla, a hering, a szardínia és a pisztráng, az EPA és a DHA elsődleges forrásai. Ezek esszenciális omega-3 zsírsavak, amelyeket a szervezet nem képes elegendő mennyiségben előállítani.

Az omega-3 zsírsavak a következőket tehetik:

  • segít csökkenteni a gyulladást
  • fenntartja az egészséges trigliceridszintet
  • támogatja az agy és az idegek működését
  • segíthet csökkenteni bizonyos típusú rákok kockázatát.

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetei jelentése szerint az omega-3 zsírsavak megfelelő bevitele összefüggésben áll a szív egészségével, a javuló koleszterin- és trigliceridszinttel, valamint az életkorral összefüggő memóriacsökkenés elleni védelemmel - írta meg a sports.kz.

Tippek az elkészítéshez

Így kell helyesen főzni és enni a halat:

  • Hetente kétszer fogyasszon zsíros halat – a lazac, a szardínia és a pisztráng tartalmazza a legmagasabb EPA és DHA szintet.
  • Adagméret – egy adag körülbelül 110 g (körülbelül tenyérnyi méretű)
  • Egészséges főzés – A sütés, grillezés és gőzölés megőrzi a tápanyagokat egészségtelen zsírok hozzáadása nélkül.

Kapcsolódó írásaink