Egészség
A konzerv élelmiszerek egészségügyi kockázatot jelenthetnek?
Figyeljünk az egyértelmű jelekre

„Azonnal dobja ki a konzervet, ha ezt a jelet észleli” – olvasható az Rbc.ua weboldalon található cikkben.
Dr. Karan Rajan, az NHS orvosa elmagyarázza, hogy mire kell figyelni.
Népszerű blogban az orvos kifejtette, hogy nem minden horpadt konzerv veszélyes, de vannak egyértelmű jelek, amelyek arra utalnak, hogy a terméket azonnal ki kell dobni. A sérülés mikroszkopikus szúrásokhoz vezethet, amelyeken keresztül levegő és baktériumok juthatnak be, különösen azok, amelyek botulizmust, egy életveszélyes betegséget okoznak.
Íme egy egyszerű útmutató a konzervek ellenőrzéséhez.
Amikor az üveget azonnal ki kell dobni
- Sérült varratok
A legveszélyesebb horpadások a doboz tetején, alján vagy oldalsó varratain találhatók. Az oldalsó varratot gyakran eltakarja a címke, ezért érdemes eltávolítani és alaposan megvizsgálni a dobozt. Ha ezeken a területeken bármilyen deformáció keletkezik, az valószínűleg szivárgásra utal.
- Éles szélek
Ha a horpadás éles szöget vagy törést képez, az mikrorepedésre utalhat. A legjobb, ha nem kockáztatjuk meg egy ilyen konzerv kinyitását.
- Puffadás
Ha a doboz úgy néz ki, mintha felrobbanna, a teteje vagy az alja kidudorodik, az a baktériumok elszaporodásának klasszikus jele. Az ilyen termék fogyasztása szigorúan tilos.
- Súlyos deformáció
Ha a doboz összetörtnek tűnik, a tartalma is veszélyesnek minősül.
Milyen horpadások biztonságosak egy konzervdobozon?
Dr. Rajan szerint a konzerv sima oldalán található, a varratoktól távol eső apró, sima horpadások általában nem jelentenek veszélyt. Még ha a horpadás elég mély ahhoz, hogy egy ujj beleférjen, de nincsenek éles szélei és nem ér hozzá a varratokhoz, a termék valószínűleg biztonságos – hívta fel a figyelmet a sports.kz.