Egészség
Egy egyszerű trükk eltávolítja a növényvédő szereket és viaszt az almáról
A boltok polcain nap mint nap látható almák hibátlanok, fényesek, frissek

A peszticidek növelik a termést, de magas koncentrációban mérgezőek lehetnek az emberekre, figyelmeztet a Világ Egészségügyi Szervezet, írja a CNN.
Bár a gyümölcsök és zöldségek a boltok polcaira kerülés előtt ipari mosáson mennek keresztül, gyakran fehérítőszerekkel, a tudósokat érdekelte, hogy ez a gyakorlat valójában mennyire hatékony.
Peszticidek eltávolítása
Lili He, a Massachusetts Amherst Egyetem élelmiszer-tudósa, tanulmányában összehasonlította a fehérítőt, a hagyományos szódabikarbónát és a szódabikarbóna oldatot két peszticid – a foszmet és a tiabendazol – eltávolításában.
Az eredmények azt mutatták, hogy a szódabikarbóna a leghatékonyabb. A szerzők elmagyarázzák, hogy a szódabikarbóna jelenlétében a peszticidek gyorsabban bomlanak le, ami megkönnyíti azok eltávolítását mosással. Javasolják, hogy körülbelül egy teáskanál szódabikarbónát keverjünk két pohár vízbe, de hozzáteszik, hogy nem kell szigorúan betartani ezeket az arányokat.
A fehérítőszer viszont elsősorban baktériumok és más mikrobák elpusztítására szolgál, nem pedig a peszticidek eltávolítására. Az egyéb élelmiszer-feldolgozási módszerek, mint például a blansírozás vagy a lével való leöntés, szintén csökkenthetik a peszticidmaradványok szintjét. Dr. Motoko Mukai, a Cornell Egyetem toxikológusa szintén javasolja a biogyümölcsök vásárlását, de hangsúlyozza, hogy azok sem teljesen mentesek a peszticidektől. „Mindenesetre én is megmosnám őket fogyasztás előtt” – mondja.
Potenciális kockázatok
Egyes szakértők szerint a peszticidek mennyisége nem elég nagy ahhoz, hogy károsítsa az embereket, míg mások a hosszú távú hatásokra figyelmeztetnek, még alacsony expozíció esetén is – különösen a mezőgazdasági munkások és gyermekeik esetében. A szakértők kiemelik, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás előnyei messze meghaladják a potenciális kockázatokat.
Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA) az összes termék folyó víz alatt történő mosását javasolja, még akkor is, ha a héjat nem tervezik megenni, valamint a kemény gyümölcsök kefével való megtisztítását és szárítás előtti tiszta törülközővel való letörlését. He számára a döntés egyértelmű: „A gyerekeimnek tovább fogom mosni, talán egy kis szódabikarbónát is hozzáadok. Ha rólam van szó, csak gyorsan leöblítem.”
De hogyan lehet megtudni, hogy a boltban vásárolt almákon vannak-e peszticidek? Bár ezek a kémiai maradványok szabad szemmel nem láthatók, van egy nagyon egyszerű módszer, amellyel otthon, forró víz segítségével ellenőrizni lehet őket.
Vékony réteg az almákon
Ha az almát forró vízzel öntjük le, a felületén egy vékony réteg látható, amely elmosódik, vagy akár apró részecskék is megjelennek a víz felszínén. A táplálkozási szakértők szerint ez azt jelenti, hogy a gyümölcsöt viasszal vonták be, amely megőrzi a frissességét, de egyúttal a héján visszatartja a peszticideket.
Ahhoz, hogy biztosak lehessenek abban, hogy a lehető legtisztább gyümölcsöt eszik, a szakértők azt javasolják, hogy az alma ezen teszt után természetes eszközökkel ismételje meg a mosást.
A legegyszerűbb recept egy liter vizet, egy teáskanál szódabikarbónát és néhány csepp friss citromlevet tartalmaz. Ezzel a keverékkel alaposan bevonhatja vagy belemárthatja az almákat, majd alaposan leöblítheti hideg vízzel. A szódabikarbóna és a citromsav hatékonyan eltávolítja nemcsak a viaszt, hanem a peszticidmaradványokat is.