Egészség

Ezért ne igyunk közvetlenül evés után

Ártalmatlan szokásnak tűnik

Sok embernek megvan az a szokása, hogy az étkezés befejezése után azonnal egy pohár vízhez nyúl, mert úgy gondolja, hogy ez segíti az emésztést.

Ezért ne igyunk közvetlenül evés után
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A táplálkozási szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez a napi rituálé éppen az ellenkezőjét teheti – lelassíthatja az ételek lebomlását, puffadást okozhat, sőt növelheti a reflux és a gyomorégés kockázatát is.

A táplálkozási szakemberek a következőket tanácsolják, amikor a legjobb vizet inni az emésztőrendszer egészségének megőrzése érdekében.

Miért lehet rossz ötlet egy pohár víz étkezés után?

A szakértők elmagyarázzák, hogy a túlzott vízfogyasztás közvetlenül étkezés után hígítja a gyomornedveket, ami lelassítja az ételek lebontását és bonyolítja az emésztési folyamatot. "Ha a gyomorban nincs elegendő koncentrált sav az étel lebontásához, az emésztés hosszabb ideig tart, ami nehézségi és kellemetlen érzéshez vezethet" - figyelmeztetnek a táplálkozási szakemberek.

A lassú emésztés mellett az étkezés utáni több folyadék fogyasztása növelheti a reflux és a puffadás kockázatát, ami különösen problémás az emésztési zavarokra hajlamos emberek számára - írja a Dnevno.

Optimális idő a hidratáláshoz a táplálkozási szakemberek szerint

A szakértő ajánlása egyszerű – várjon 20-30 percet étkezés után, mielőtt megiszik egy pohár vizet. Ily módon a folyadék nem zavarja az emésztőrendszer működését, hanem támogatja azt, miközben a test továbbra is megkapja a szükséges hidratálást.

A speciális egészségügyi szükségletekkel vagy krónikus emésztési problémákkal küzdő emberek számára az orvosok és a táplálkozási szakemberek rámutatnak, hogy a vízfogyasztási rend változhat. Ilyen esetekben ajánlott egyéni konzultáció szakemberrel.

Mikor ihat még vizet étkezés közben

Vannak kivételek. Azok az emberek, akiknek konkrét egészségügyi diagnózisuk vagy orvosi utasításuk van, étkezés közben vizet ihatnak, és bizonyos esetekben szükség lehet az emésztés megkönnyítésére vagy gyógyszeres kezelésre.

Az a szokás, hogy étkezés után azonnal egy pohár vizet iszunk, ártalmatlannak tűnhet, de a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy negatív következményekkel járhat az emésztésre. A megfelelő hidratálási idő – legalább 20-30 perccel étkezés után – elősegíti a tápanyagok jobb felszívódását, megakadályozza a gyomorégést és a puffadást, és támogatja az emésztőrendszer egészségét.

Kapcsolódó írásaink