Egészség

Ez a fajta tök a legegészségesebb

Melyik sütőtök a legegészségesebb?

A tök a tápanyagbombák, és a legegészségesebb őszi zöldségek közé tartozik. Több mint 800 fajtával számos tápanyagot és egészségügyi előnyt kínálnak. Egy bizonyos tök azonban különösen kiemelkedik.

Ez a fajta tök a legegészségesebb
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A sütőtök igazi tápanyagcsomag. Béta-karotint, káliumot, B1-, B2-, B6-vitamint, C-vitamint és rostot tartalmaznak.

  • A béta-karotin felelős az élénk narancssárga színért, és főleg a héjban található. A szervezetben A-vitaminná alakul. Ez a vitamin fontos a látás és az immunrendszer számára.
  • A kálium támogatja a szív egészségét és a sejtek kommunikációját. A B-vitaminok fontosak az anyagcseréhez és az idegműködéshez.
  • A C-vitamin erősíti az immunrendszert és elősegíti a kollagéntermelést, ami jótékony hatással van a bőrre.
  • A rostok támogatják az emésztést és segítik a fogyást.

A tökfajta tartalmazza a legtöbb ilyen tápanyagot.

Ez a legegészségesebb tök

A legnépszerűbb sütőtök valójában a legegészségesebb is: A Hokkaido sütőtök a tápanyagbajnok a sütőtök között. Különösen gazdag béta-karotinban, C-vitaminban és rostban. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is van. Magas rosttartalma segíti az emésztést és segíthet a fogyásban.

Van azonban egy kis hátránya: 100 grammonként 60-70 kalóriával egyben a legkalóriadúsabb az ehető sütőtök közül is. Összehasonlításképpen: a butternut maximum 50, a szerecsendió tök körülbelül 20, a spagetti tök pedig körülbelül 30 kalóriát tartalmaz 100 grammonként.

De ettől még nem hizlalt a Hokkaido. Rostja hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosít. Például a Hokkaido sütőtök még a fogyásban is segíthet - írja a focus.de.

Kapcsolódó írásaink