Egészség
Mely fűszerek segítenek a fertőzések leküzdésében?
Orvosi tanács

Szerinte a fűszerek nem csupán étrend-kiegészítők, hanem biológiailag aktív anyagok koncentrátumai.
„Táplálkozási és bizonyítékokon alapuló orvoslási szempontból a fűszerek nem csupán étrend-kiegészítők, hanem biológiailag aktív anyagok koncentrátumai. Hogyan befolyásolhatják a szervezetet? A hűtés megjelenése előtt a fűszerek természetes tartósítószerként szolgáltak. Például a fokhagymában található allicin és a szegfűszegben található eugenol hatékonyan küzd a kórokozó baktériumok ellen. A fűszerek rendszeres és körültekintő használata egyszerű és hatékony lépés az egészségesebb táplálkozás felé, különösen ősszel és télen” – hangsúlyozta Shestakova.
Az orvos megjegyezte, hogy az olyan fűszerek, mint a kapszaicin (a csípős paprikában), a kurkumin (a kurkumában) és a gingerol (a gyömbérben), termogének. Szerinte ezek átmenetileg megemelik a testhőmérsékletet és fokozzák a kalóriaégetést.
„A fűszerekben (kömény, koriander, édeskömény, gyömbér) található keserűség és illóolajok serkentik az emésztőenzimek és az epe termelődését. Ez segít jobban lebontani az ételt, és csökkenti a puffadást és a szélgörcsöket. Például a gyömbér bizonyítottan jó gyógymód a hányingerre” – tette hozzá Shestakova.